Pesto z orzechów laskowych do makaronu: łatwy przepis na orzechowy sos

Pesto z orzechów laskowych
Autor: Shutterstock.com Makaron świderki z pesto z orzechów laskowych, suszonych pomidorów i ricotty
łatwy
10 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Pesto z orzechów laskowych z suszonymi pomidorami to pyszny sos do makaronu. Przygotowanie laskowego pesto jest bardzo łatwe. Wystarczy wszystkie składniki dodać do blendera lub miksera kielichowego. Następnie zmiksować na gładki sos. Orzechy laskowe są dobrym źródłem cennych składników odżywczych. Warto częściej je jeść, choćby pod postacią orzechowego sosu do makaronu!

SKŁADNIKI

  • 80 g orzechów laskowych, łuskanych
  • 50 g suszonych pomidorów w oleju, osączonych
  • 3 ząbków czosnku, oczyszczone
  • 250 g serka ricotta
  • 50 g sera parmezan, startego
  • 40 ml oliwy spod suszonych pomidorów

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Orzechy laskowe uprażyć na suchej patelni. Grubo posiekać.
  • Do naczynia dodać orzechy, suszone pomidory osączone z oliwy, czosnek i oliwę spod pomidorów. Zmiksować na gładką pastę.
  • Dodać serek ricotta i starty parmezan. Ponownie zmiksować.
  • Po ugotowaniu i odcedzeniu makaronu mieszać go z pesto oraz niewielką ilością gorącej wody z gotowania makaronu (kluszczanki). 
Jedz orzechy na zdrowie!

Pesto - 10 przepisów na kultowy sos do makaronu i nie tylko

Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska
Redaktorka serwisu Beszamel.pl

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej