Pesto z orzechów laskowych do makaronu: łatwy przepis na orzechowy sos

Pesto z orzechów laskowych
Autor: Shutterstock.com Makaron świderki z pesto z orzechów laskowych, suszonych pomidorów i ricotty
łatwy
10 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Pesto z orzechów laskowych z suszonymi pomidorami to pyszny sos do makaronu. Przygotowanie laskowego pesto jest bardzo łatwe. Wystarczy wszystkie składniki dodać do blendera lub miksera kielichowego. Następnie zmiksować na gładki sos. Orzechy laskowe są dobrym źródłem cennych składników odżywczych. Warto częściej je jeść, choćby pod postacią orzechowego sosu do makaronu!

Składniki

80 g orzechów laskowych, łuskanych

50 g suszonych pomidorów w oleju, osączonych

3 ząbków czosnku, oczyszczone

250 g serka ricotta

50 g sera parmezan, startego

40 ml oliwy spod suszonych pomidorów

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Orzechy laskowe uprażyć na suchej patelni. Grubo posiekać.

Do naczynia dodać orzechy, suszone pomidory osączone z oliwy, czosnek i oliwę spod pomidorów. Zmiksować na gładką pastę.

Dodać serek ricotta i starty parmezan. Ponownie zmiksować.

Po ugotowaniu i odcedzeniu makaronu mieszać go z pesto oraz niewielką ilością gorącej wody z gotowania makaronu (kluszczanki). 

Jedz orzechy na zdrowie!
Adrianna Stawska-Ostaszewska
Redaktorka serwisu Beszamel.pl
więcej