Przepis na ten obłędny krem przywiozłam z Turynu. To włoski przysmak z czekolady i orzechów laskowych
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Krem czekoladowy z dodatkiem orzechów laskowych to mnóstwo smaku. Chociaż sklepowe półki aż uginają się od gotowych produktów, ten słodki przysmak warto zrobić w domu. Najlepszy krem z orzechów laskowych i czekolady można zrobić według przepisu pochodzącego z Włoch. Gianduja, bo tak na ten krem mówią Włosi, smakuje wybornie. Poznajcie prosty przepis na włoski krem z czekolady z orzechami laskowymi.
Czym jest gianduja?
Krem z orzechów laskowych i czekolady pochodzi z Włoch. Narodził się na początku XIX wieku w Piemoncie. Ten region słynie z wyrobów czekoladowych. To właśnie tam powstała pierwsza słodka czekolada. Przepis na krem gianduja wymyślili czekoladnicy, którzy połączyli roztopioną czekoladę z orzechami laskowymi. W ten sposób powstał krem, bez którego dziś Włosi nie wyobrażają sobie życia. Krem można kupić jako gotowy produkt. Wykorzystuje się go także do produkcji czekoladek i innych czekoladowych przysmaków. Z łatwością można zrobić go w domu.
Swoją oryginalną nazwę krem czekoladowo-orzechowy zawdzięcza postaci commedia dell’arte. Gianduja był szanowanym i pogodnym mieszkańcem piemonckiej wsi i wykazywał wszystkie cechy mieszkańców tego regionu. Uwielbiał dobre jedzenie, wino i biesiady.
Z czego zrobić gianduję?
Włoski krem czekoladowo-orzechowy składa się z prostych składników. Przepis pochodzi z Włoch, ale wszystkie potrzebne produkty można kupić w naszych sklepach. Są łatwo dostępne przez cały rok, więc gianduję można robić na okrągło i wzbogacać nią desery, ciasta czy placki.
Co jest potrzebne, aby zrobić krem z czekolady i orzechów laskowych według włoskiego przepisu? Lista składników jest krótka. Warto wybierać produkty dobrej jakości, które odwdzięczą się obłędnym smakiem.
- czekolada – gorzka lub mleczna
- orzechy laskowe
- oliwa z oliwek
- cukier puder
- szczypta soli
Jak zrobić gianduję?
Krem czekoladowo-orzechowy to popularny produkt, który jest łatwo dostępny. Jednak jego skład nie zawsze jest dobry. Olej palmowy, biały cukier, syrop glukozowo-fruktozowy czy konserwanty to składniki, które nie są bezpieczne dla zdrowia i należy ich unikać. Dlatego zamiast wydawać krocie na gotowy krem z czekolady i orzechów laskowych, warto skorzystać z tego włoskiego przepisu. Gianduja jest pyszna, zdrowa i uniwersalna.
Jak zrobić domowy włoski krem z czekolady i orzechów laskowych? Z tym oryginalnym włoskim przepisem jest to łatwe i w miarę szybkie.
- 1. krok – uprażenie orzechów laskowych w piekarniku
- 2. krok – zmielenie orzechów laskowych
- 3. krok – roztopienie czekolady i połączenie jej z pozostałymi składnikami oraz zmielonymi orzechami laskowymi
SKŁADNIKI
- 400 g gorzkiej lub mlecznej czekolady
- 150 g orzechów laskowych (waga bez łupin)
- 180 ml oliwy z oliwek
- 80 g cukru pudru
- szczypta soli
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Obrane orzechy laskowe równomiernie rozsypać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 10 minut. Wyjąć i odstawić do ostygnięcia. Przecierając orzechy ręcznikiem papierowym, można łatwo usunąć skórkę.
- Prażone orzechy laskowe zmielić na gładką masę.
- Czekoladę połamać na mniejsze kawałki i roztopić w kąpieli wodnej.
- Stopniowo wlewać oliwę z oliwek i mieszać, aż składniki się połączą.
- Do roztopionej czekolady wsypać cukier puder i szczyptę soli. Wymieszać.
- Dodać zmielone orzechy laskowe i dokładnie wymieszać.
- Krem przełożyć do słoiczka i przechowywać w lodówce. Spożyć w ciągu 7 dni.
- Podawać jako dodatek do placków, naleśników czy tostów lub wykorzystać do deserów, ciast i tortów.