Przepis na ten obłędny krem przywiozłam z Turynu. To włoski przysmak z czekolady i orzechów laskowych

włoski krem z orzechów laskowych i czekolady
Autor: Shutterstock Już więcej nie kupisz gotowego kremu czekoladowo-orzechowego. Zrobisz go według włoskiej receptury.
łatwy
30 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Krem czekoladowy z dodatkiem orzechów laskowych to mnóstwo smaku. Chociaż sklepowe półki aż uginają się od gotowych produktów, ten słodki przysmak warto zrobić w domu. Najlepszy krem z orzechów laskowych i czekolady można zrobić według przepisu pochodzącego z Włoch. Gianduja, bo tak na ten krem mówią Włosi, smakuje wybornie. Poznajcie prosty przepis na włoski krem z czekolady z orzechami laskowymi.

Czym jest gianduja?

Krem z orzechów laskowych i czekolady pochodzi z Włoch. Narodził się na początku XIX wieku w Piemoncie. Ten region słynie z wyrobów czekoladowych. To właśnie tam powstała pierwsza słodka czekolada. Przepis na krem gianduja wymyślili czekoladnicy, którzy połączyli roztopioną czekoladę z orzechami laskowymi. W ten sposób powstał krem, bez którego dziś Włosi nie wyobrażają sobie życia. Krem można kupić jako gotowy produkt. Wykorzystuje się go także do produkcji czekoladek i innych czekoladowych przysmaków. Z łatwością można zrobić go w domu.

Swoją oryginalną nazwę krem czekoladowo-orzechowy zawdzięcza postaci commedia dell’arte. Gianduja był szanowanym i pogodnym mieszkańcem piemonckiej wsi i wykazywał wszystkie cechy mieszkańców tego regionu. Uwielbiał dobre jedzenie, wino i biesiady.

Z czego zrobić gianduję?

Włoski krem czekoladowo-orzechowy składa się z prostych składników. Przepis pochodzi z Włoch, ale wszystkie potrzebne produkty można kupić w naszych sklepach. Są łatwo dostępne przez cały rok, więc gianduję można robić na okrągło i wzbogacać nią desery, ciasta czy placki.

Co jest potrzebne, aby zrobić krem z czekolady i orzechów laskowych według włoskiego przepisu? Lista składników jest krótka. Warto wybierać produkty dobrej jakości, które odwdzięczą się obłędnym smakiem.

  • czekolada – gorzka lub mleczna
  • orzechy laskowe
  • oliwa z oliwek
  • cukier puder
  • szczypta soli

Jak zrobić gianduję?

Krem czekoladowo-orzechowy to popularny produkt, który jest łatwo dostępny. Jednak jego skład nie zawsze jest dobry. Olej palmowy, biały cukier, syrop glukozowo-fruktozowy czy konserwanty to składniki, które nie są bezpieczne dla zdrowia i należy ich unikać. Dlatego zamiast wydawać krocie na gotowy krem z czekolady i orzechów laskowych, warto skorzystać z tego włoskiego przepisu. Gianduja jest pyszna, zdrowa i uniwersalna.

Jak zrobić domowy włoski krem z czekolady i orzechów laskowych? Z tym oryginalnym włoskim przepisem jest to łatwe i w miarę szybkie.

  • 1. krok – uprażenie orzechów laskowych w piekarniku
  • 2. krok – zmielenie orzechów laskowych
  • 3. krok – roztopienie czekolady i połączenie jej z pozostałymi składnikami oraz zmielonymi orzechami laskowymi

SKŁADNIKI

  • 400 g gorzkiej lub mlecznej czekolady
  • 150 g orzechów laskowych (waga bez łupin)
  • 180 ml oliwy z oliwek
  • 80 g cukru pudru
  • szczypta soli

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Obrane orzechy laskowe równomiernie rozsypać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 10 minut. Wyjąć i odstawić do ostygnięcia. Przecierając orzechy ręcznikiem papierowym, można łatwo usunąć skórkę.
  • Prażone orzechy laskowe zmielić na gładką masę.
  • Czekoladę połamać na mniejsze kawałki i roztopić w kąpieli wodnej.
  • Stopniowo wlewać oliwę z oliwek i mieszać, aż składniki się połączą.
  • Do roztopionej czekolady wsypać cukier puder i szczyptę soli. Wymieszać.
  • Dodać zmielone orzechy laskowe i dokładnie wymieszać.
  • Krem przełożyć do słoiczka i przechowywać w lodówce. Spożyć w ciągu 7 dni.
  • Podawać jako dodatek do placków, naleśników czy tostów lub wykorzystać do deserów, ciast i tortów.
Dlaczego warto jeść orzechy?
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej