Mielę, siekam i mieszam z pozostałymi składnikami. Wyborne ciasto z tymi orzechami to poezja smaku

ciasto z orzechami laskowymi
Autor: Shutterstock Zmiksuj składniki i dodaj te orzechy. To domowe ciasto jest pyszne, aromatyczne i znika błyskawicznie.
łatwy
30 min
8

Dieta wegetariańska

Co można zrobić z orzechami laskowymi? Ten zdrowy, pyszny i aromatyczny składnik idealnie sprawdza się w słodkich wypiekach. Najlepszym tego przykładem jest ten przepis. Ciasto z orzechami laskowymi smakuje obłędnie i dosłownie rozpływa się w ustach. Zobaczcie, jak upiec pyszne domowe ciasto wzbogacone orzechami laskowymi.

Co można zrobić z mielonych orzechów laskowych?

Orzechy laskowe, czyli owoce leszczyny, to mnóstwo smaku, aromatu i prozdrowotnych składników odżywczych. Są bogate w witaminy z grupy B i E oraz błonnik, potas, wapń i fosfor. Wzmacniają kości i zęby, a także opóźniają efekty starzenia. Ze względu na swoje dobroczynne działanie warto na stałe włączyć je do diety.

Zmielone orzechy laskowe nazywane są mąką orzechową, którą można kupić gotową w sklepach lub przygotować ją samodzielnie. W tej formie są świetnym dodatkiem do ciast, ciasteczek i innych słodkich wypieków. Właśnie dlatego zostały jednym z głównych składników w tym pysznym domowym cieście, na które przepis znajdziecie poniżej.

Jak zrobić ciasto z orzechami laskowymi?

Domowe ciasto, którego konsystencję i smak podkręcają orzechy laskowe, nie jest trudne. Przepis na ten orzechowy słodki wypiek składa się z kilku prostych czynności. Lista składników obejmuje podstawowe produkty, które są w sklepach przez cały rok. To dobry pomysł na wykorzystanie orzechów laskowych, jeżeli macie ich więcej i nie wiecie, co z nimi zrobić.

Przygotowanie ciasta z dodatkiem orzechów laskowych jest proste i w miarę szybkie. Jak je zrobić?

  • 1. krok – ugotowanie pomarańczy
  • 2. krok – przygotowanie orzechów laskowych
  • 3. krok – zmiksowanie składników na ciasto
  • 4. krok – połączenie ciasta z orzechami laskowymi i pomarańczą
  • 5. krok – upieczenie ciasta w piekarniku
  • 6. krok – przygotowanie syropu pomarańczowego i skropienie nim ciasta z orzechami laskowymi

Jak przygotować orzechy laskowe do ciasta?

Domowe ciasto orzechowe upieczone według tego prostego i sprawdzonego przepisu ma obłędny smak z wyczuwalną pomarańczową nutą. Orzechy do tego słodkiego wypieku należy odpowiednio przygotować. Ilość podaną na liście składników dzieli się na dwie części. Pierwszą z nich trzeba zmielić, a drugą drobno posiekać. Zmielone i posiekane orzechy włoskie dodaje się na sam koniec i miesza z pozostałymi składnikami. Następnie ciasto przelewa się do formy i piecze w piekarniku.

SKŁADNIKI

  • 400 g cukru
  • 350 g orzechów laskowych
  • 125 ml soku pomarańczowego
  • 125 ml oleju
  • 100 g mąki pszennej
  • 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 1 pomarańcza
  • 4 jajka
  • 1 łyżka likieru pomarańczowego
  • 1 łyżka ekstraktu z wanilii
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Dokładnie umytą i osuszoną pomarańczę przełożyć do rondelka. Wlać wodę i gotować około 15 minut, aż stanie się miękka. Następnie obrać i usunąć pestki oraz błonki. Miąższ zmiksować na gładko. Odlać 1/2 szklanki wody, w której gotowała się pomarańcza.
  • Połowę orzechów laskowych zmielić, a drugą bardzo drobno posiekać.
  • Do miski wsypać połowę cukru i wlać olej. Zmiksować.
  • Cały czas miksując, dodawać po 1 jajku i stopniowo wsypywać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i solą.
  • Dodać zmiksowaną pomarańczę i skórkę pomarańczową. Wsypać zmielone i posiekane orzechy laskowe. Wymieszać.
  • Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać wierzch.
  • Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni C i piec około 40 minut, do suchego patyczka.
  • Wyjąć i odstawić do ostygnięcia.
  • Do rondelka wlać sok pomarańczowy i wodę, w której gotowała się pomarańcza. Wsypać pozostały cukier i wlać ekstrakt waniliowy. Zagotować, zmniejszyć ogień i gotować, aż syrop nieco zgęstnieje. Rondelek zestawić z ognia i odstawić do lekkiego ostygnięcia. Następnie wlać likier pomarańczowy i wymieszać.
  • Ostudzone ciasto posmarować syropem i odstawić, aby nim nasiąkło.
  • Podawać na deser na różne okazje.
Dlaczego warto jeść orzechy?
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej