Mielę, siekam i mieszam z pozostałymi składnikami. Wyborne ciasto z tymi orzechami to poezja smaku
Dieta wegetariańska
Co można zrobić z orzechami laskowymi? Ten zdrowy, pyszny i aromatyczny składnik idealnie sprawdza się w słodkich wypiekach. Najlepszym tego przykładem jest ten przepis. Ciasto z orzechami laskowymi smakuje obłędnie i dosłownie rozpływa się w ustach. Zobaczcie, jak upiec pyszne domowe ciasto wzbogacone orzechami laskowymi.
Co można zrobić z mielonych orzechów laskowych?
Orzechy laskowe, czyli owoce leszczyny, to mnóstwo smaku, aromatu i prozdrowotnych składników odżywczych. Są bogate w witaminy z grupy B i E oraz błonnik, potas, wapń i fosfor. Wzmacniają kości i zęby, a także opóźniają efekty starzenia. Ze względu na swoje dobroczynne działanie warto na stałe włączyć je do diety.
Zmielone orzechy laskowe nazywane są mąką orzechową, którą można kupić gotową w sklepach lub przygotować ją samodzielnie. W tej formie są świetnym dodatkiem do ciast, ciasteczek i innych słodkich wypieków. Właśnie dlatego zostały jednym z głównych składników w tym pysznym domowym cieście, na które przepis znajdziecie poniżej.
Jak zrobić ciasto z orzechami laskowymi?
Domowe ciasto, którego konsystencję i smak podkręcają orzechy laskowe, nie jest trudne. Przepis na ten orzechowy słodki wypiek składa się z kilku prostych czynności. Lista składników obejmuje podstawowe produkty, które są w sklepach przez cały rok. To dobry pomysł na wykorzystanie orzechów laskowych, jeżeli macie ich więcej i nie wiecie, co z nimi zrobić.
Przygotowanie ciasta z dodatkiem orzechów laskowych jest proste i w miarę szybkie. Jak je zrobić?
- 1. krok – ugotowanie pomarańczy
- 2. krok – przygotowanie orzechów laskowych
- 3. krok – zmiksowanie składników na ciasto
- 4. krok – połączenie ciasta z orzechami laskowymi i pomarańczą
- 5. krok – upieczenie ciasta w piekarniku
- 6. krok – przygotowanie syropu pomarańczowego i skropienie nim ciasta z orzechami laskowymi
Jak przygotować orzechy laskowe do ciasta?
Domowe ciasto orzechowe upieczone według tego prostego i sprawdzonego przepisu ma obłędny smak z wyczuwalną pomarańczową nutą. Orzechy do tego słodkiego wypieku należy odpowiednio przygotować. Ilość podaną na liście składników dzieli się na dwie części. Pierwszą z nich trzeba zmielić, a drugą drobno posiekać. Zmielone i posiekane orzechy włoskie dodaje się na sam koniec i miesza z pozostałymi składnikami. Następnie ciasto przelewa się do formy i piecze w piekarniku.
SKŁADNIKI
- 400 g cukru
- 350 g orzechów laskowych
- 125 ml soku pomarańczowego
- 125 ml oleju
- 100 g mąki pszennej
- 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
- 1 pomarańcza
- 4 jajka
- 1 łyżka likieru pomarańczowego
- 1 łyżka ekstraktu z wanilii
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Dokładnie umytą i osuszoną pomarańczę przełożyć do rondelka. Wlać wodę i gotować około 15 minut, aż stanie się miękka. Następnie obrać i usunąć pestki oraz błonki. Miąższ zmiksować na gładko. Odlać 1/2 szklanki wody, w której gotowała się pomarańcza.
- Połowę orzechów laskowych zmielić, a drugą bardzo drobno posiekać.
- Do miski wsypać połowę cukru i wlać olej. Zmiksować.
- Cały czas miksując, dodawać po 1 jajku i stopniowo wsypywać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i solą.
- Dodać zmiksowaną pomarańczę i skórkę pomarańczową. Wsypać zmielone i posiekane orzechy laskowe. Wymieszać.
- Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać wierzch.
- Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni C i piec około 40 minut, do suchego patyczka.
- Wyjąć i odstawić do ostygnięcia.
- Do rondelka wlać sok pomarańczowy i wodę, w której gotowała się pomarańcza. Wsypać pozostały cukier i wlać ekstrakt waniliowy. Zagotować, zmniejszyć ogień i gotować, aż syrop nieco zgęstnieje. Rondelek zestawić z ognia i odstawić do lekkiego ostygnięcia. Następnie wlać likier pomarańczowy i wymieszać.
- Ostudzone ciasto posmarować syropem i odstawić, aby nim nasiąkło.
- Podawać na deser na różne okazje.