Kolendra: jakie jej części są jadalne? Do czego dodawać kolendrę?

2016-07-25 15:07

Są dwa rodzaje kolendry - Coriandrum sativum L., zwana także kolendrą siewną, i Coriandrum tordylium. W kuchni stosujemy pierwszą z wymienionych powyżej odmian, która wyglądem bardzo przypomina znaną wszystkim pietruszkę. Sprawdź, do czego dodawać kolendrę i co warto wiedzieć o tej aromatycznej przyprawie.

kolendra-jakie-jej-sa-jadalne-do-czego-dodawac-kolendre.jpg
Autor: pixabay.com Liście kolendry bardzo przypominają natkę pietruszki

Kolendra jako przyprawa szeroko stosowana jest m.in. w Indiach, Chinach, Tajlandii i Meksyku. W kuchni wykorzystuje się zarówno jej aromatyczne świeże liście, mocny w smaku korzeń, jak i zmielone owoce.

Kolendrę znajdziemy m.in. w curry, masali, niektórych wędlinach, musztardach, marynatach, a nawet w pierniku. Zioło to doskonale łączy się w smaku z czosnkiem, limonką, miętą, bazylią, imbirem, trawą cytrynową, kuminem, a także z niektórymi owocami i warzywami.

Idealnie pasuje jako dodatek do sałatek, ryb, marynat, zup z warzyw strączkowych, pasztetów, rozmaitych mięs i dań z ryżu. Kolendra zawiera witaminę A, B i C. Stosowana jest także w ziołolecznictwie jako panaceum na mdłości, gorączkę, problemy żołądkowe, wzdęcia, przeziębienia oraz przepukliny. Warto pamiętać, że ciepło osłabia walory smakowe kolendry i sprawia, że jej liście ciemnieją, dlatego należy dodawać ją do potraw pod sam koniec gotowania lub tuż przed podaniem. Nie poleca się także jej suszenia lub mrożenia.

Podziel się opinią
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE