Truflowe ciasteczka: przepis na bezglutenowe ciastka czekoladowe z mąki ryżowej

Truflowe ciasteczka: przepis na bezglutenowe ciastka czekoladowe z mąki ryżowej
Autor: Shutterstock Kruche ciasteczka truflowe z mąki ryżowej
łatwy
30 min
4

Ciasteczka truflowe z mąki ryżowej są bardzo kruche. Ich przygotowanie jest banalnie łatwe i zajmie Ci zaledwie 30 minut razem z czasem pieczenia. W czasie, gdy ciasteczka stygną,  możesz zaparzyć sobie filiżankę aromatycznej kawy i rozsiąść się wygodnie w fotelu. To Twój czas z odrobiną truflowej rozkoszy! 

SKŁADNIKI

  • 60 g masła
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
  • 60 g cukru
  • 1 jajko
  • 140 g mąki ryżowej
  • 10 g kakao
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szczypta soli

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Czekoladę z masłem rozpuścić w kąpieli wodnej lub na bardzo małym ogniu.
  • Dodać kakao, kawę i cukier, wymieszać. Masę należy trochę ostudzić, dopiero wtedy dodać jajko i dobrze wymieszać.
  • Dodać proszek do pieczenia i mąkę, ciasto zamieszać łyżką.
  • Z miękkiego ciasta formować kulki, które kłaść na blasze i piec w piekarniku nagrzanym do 180C przez 10-12 minut.
  • Pęknięcia, stali towarzysze prawie wszystkich bezglutenowych wypieków, wyglądają bardzo atrakcyjnie w tym ciastku, a samo ciasteczko nie potrzebuje nawet dodatkowej dekoracji.
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej