Truflowe ciasteczka: przepis na bezglutenowe ciastka czekoladowe z mąki ryżowej
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Ciasteczka truflowe z mąki ryżowej są bardzo kruche. Ich przygotowanie jest banalnie łatwe i zajmie Ci zaledwie 30 minut razem z czasem pieczenia. W czasie, gdy ciasteczka stygną, możesz zaparzyć sobie filiżankę aromatycznej kawy i rozsiąść się wygodnie w fotelu. To Twój czas z odrobiną truflowej rozkoszy!
SKŁADNIKI
- 60 g masła
- 50 g gorzkiej czekolady
- 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
- 60 g cukru
- 1 jajko
- 140 g mąki ryżowej
- 10 g kakao
- 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szczypta soli
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Czekoladę z masłem rozpuścić w kąpieli wodnej lub na bardzo małym ogniu.
- Dodać kakao, kawę i cukier, wymieszać. Masę należy trochę ostudzić, dopiero wtedy dodać jajko i dobrze wymieszać.
- Dodać proszek do pieczenia i mąkę, ciasto zamieszać łyżką.
- Z miękkiego ciasta formować kulki, które kłaść na blasze i piec w piekarniku nagrzanym do 180C przez 10-12 minut.
- Pęknięcia, stali towarzysze prawie wszystkich bezglutenowych wypieków, wyglądają bardzo atrakcyjnie w tym ciastku, a samo ciasteczko nie potrzebuje nawet dodatkowej dekoracji.