Owsiane ciastka z jabłkami: przepis na łatwe, pyszne i słodkie ciasteczka

Owsiane ciastka z jabłkami i orzechami: przepis na łatwe, pyszne i chrupkie ciasteczka
Autor: Shutterstock Pyszne ciastka owsiane z jabłkami i orzechami 
łatwy
30 min
4

Owsiane ciastka z jabłkami i orzechami są pyszne. Chrupiące z wierzchu, miękkie w środku, obłędnie smaczne ciasteczka na pocieszenie w każdej sytuacji. A do tego zdrowe! Oto przepis na łatwe i pyszne ciastka owsiane. 

Macie apetyt na więcej? Oto kilka pysznych i zdrowych przepisów:

Fantastyczne ciasto owsiane z jabłkami: pyszny deser w 30 minut!

Lukrowane ciastka owsiane: odrobina słodyczy na pocieszenie

Śliwkowe crumble bezglutenowe: przepis na śliwki pod owsianą kruszonką

SKŁADNIKI

  • 1/2 szklanki miękkiego masła, około 100 g
  • 3/4 szklanki brązowego cukru w ​​opakowaniu
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 szklanki płatków owsianych
  • 1 jabłko obrane, wydrążone i posiekane drobno lub starte
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 1/8 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 szklanki orzechów włoskich posiekanych grubo

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Rozgrzej piekarnik do 190°C.
  • Lekko posmaruj blachę tłuszczem lub wyłóż papierem do pieczenia i odstaw na bok.
  • Za pomocą miksera utrzyj masło i brązowy cukier do uzyskania lekkiej i puszystej masy.
  • Dodaj jajka i wanilię. Zmiksuj.
  • Dodaj mąkę i proszek do pieczenia oraz wszystkie przyprawy, ponownie zmiksuj.
  • Dodaj płatki owsiane i starte jabłka oraz posiekane orzechy włoskie, wymieszaj drewnianą łyżką.
  • Na blasze rozłóż po 1 łyżce ciasta w odstępach co 5 cm, bo ciastka rozrosną się.
  • Piec przez 10 do 12 minut lub do zrumienienia.
  • Wyjmij z piekarnika i przenieś ciasteczka na ruszt do chłodzenia.
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej