Lukrowane ciastka owsiane: odrobina słodyczy na pocieszenie

Lukrowane ciastka owsiane: odrobina słodyczy na pocieszenie

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Duże ciastka owsiane ze słodkim lukrem

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Lukrowane ciasteczka owsiane idealnie pasują do ciepłego mleka lub bawarki (mleka z esencją herbacianą).  Te staromodne ciastka będą wam smakowały. Wydzielajcie po jednym ciastku, bo znikną w oka mgnieniu. 

Składniki

  • 2 szklanki zwykłych płatków owsianych np. górskich

  • 2 szklanki uniwersalnej mąki

  • 1 łyżka proszku do pieczenia

  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej

  • ½ łyżeczki soli

  • 2 łyżeczki cynamonu

  • ½ łyżeczki zmielonej gałki muszkatołowej

  • 1 szklanka masła, czyli 400 g

  • 1 szklanka jasnobrązowego cukru trzcinowego

  • ½ szklanki cukru pudru

  • 2 duże jajka, temperatura pokojowa

  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

  • na lukier:

  • 2 ½ łyżki śmietany, mleka lub wody (mniej lub więcej w zależności od potrzeb dla uzyskania pożądanej konsystencji)

  • 2 szklanki cukru pudru

Przygotowanie krok po kroku:

  • Rozgrzej piekarnik do 180°C. Przygotuj 2 blachy do pieczenia wyłożone pergaminem lub matą silikonową.

  • Dodaj płatki owsiane do misy malaksera i w trybie pulsacyjnym zmiksuj je 10 razy. Nie przesadzaj, ponieważ chcesz różnych tekstur, a nie tylko mielonej mąki owsianej.

  • W dużej misce zmieszaj płatki owsiane, mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól, cynamon i gałkę muszkatołową. Zamieszaj, aby połączyć. Odstaw na bok.

  • W misce malaksera ubij masło na średnim poziomie przez około 30 sekund. Dodaj cukier  i mieszaj na średnim poziomie, aż masa stanie się jasna i puszysta. Jajka dodawaj pojedynczo, tak długo, aż żółtko zniknie w cieście. Dodaj ekstrakt wanilii.

  • Do mieszanki masła i jajek dodaj około ⅓ mieszanki płatków owsianych i mąki, mieszając z małą prędkością, aż do zmiksowania. Kontynuuj dodawanie mieszanki mąki, aż do całkowitego wyczerpania składników.

  • Za pomocą łyżki do lodów o rozmiarze 2 łyżek stołowych podziel ciasto na kulki i umieść na przygotowanym arkuszu papieru do pieczenia w odległości co najmniej 5 cm jedna od drugiej. Ciasta pod wpływem temperatury zamienią się w duże placuszki, dlatego muszą mieć miejsce. Na blasze powinno się zmieścić 6 ciasteczek jednocześnie. Piec przez 10-12 minut lub do momentu, gdy po prostu się zrumienią. Nie przesadzaj.

  • Wyjmij blachę z piekarnika i pozwól ciasteczkom odpocząć przez 5 minut, a następnie wyjmij na ruszt, aby całkowicie ostygły.

  • Aby przygotować lukier, połącz cukier puder  z mlekiem lub śmietaną i / lub wodą. Ubijaj, aż cukier się rozpuści, a lukier będzie gęsty. Umieść lukier w płytkim naczyniu lub pojemniku. Szybko zanurz wierzchy schłodzonych ciastek w polewie i pozwól, aby nadmiar ściekł. Umieść pokryte lukrem ciastka cookie na kratce, aż lukier się całkowicie się zestali.

  • Przechowuj ciasteczka w szczelnym pojemniku lub lodówce. 

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 5