Świeże śledzie w cieście piwnym [przepis]

Świeże śledzie w cieście piwnym [przepis]

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Śledzie w cieście piwnym to pyszna przekąska na każdą okazję

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Świeże śledzie w cieście piwnym bardzo dobrze odnajdą się wśród świątecznych potraw, ale również sprawdzą się w dzień powszedni. Wszystko zależy od tego, jak smażone śledzie podasz. Z marynowanym warzywami i sosem tatarskim będą świetnie smakowały podczas uroczystej Wigilii. Podane z surówką z kiszonej kapusty i opiekanymi ziemniakami będą stanowić pełnowartościowy posiłek w postny piątek. Jeśli chcesz podać oryginalne, pyszne danie, to przepis na śledzie w cieście piwnym jest dla Ciebie.

Składniki

  • 4 świeże sprawione śledzie

  • jajko

  • 4 łyżki mąki pszennej

  • 1/3 szklanki piwa

  • oliwa lub olej rzepakowy

  • sól

  • pieprz

  • ostra mielona papryka

  • sok z cytryny

Przygotowanie krok po kroku:

  • Świeże śledzie umyj w środku i na wierzchu, odetnij płetwy, skrop sokiem z cytryny, posól i odstaw do lodówki na 30 minut. (Jak rozpoznać świeżość śledzi piszemy tutaj).

  • Mąkę zmiksuj z piwem, jajkiem, szczyptą soli, pieprzu i papryki.

  • Śledzie zanurz w cieście i usmaż z obu stron na gorącym tłuszczu.

Polecamy również inne przepisy z udziałem świeżych śledzi na: świeże śledzie smażoneśledzie na ciepło po skandynawskuśledzie zapiekane po szwedzku.

Ocena: 4