Karp pieczony w piekarniku na Wigilię. Posty przepis na świąteczną rybę w pysznej odsłonie
Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Zgodnie z tradycją na wigilijnym stole powinien pojawić się karp. W tym roku warto sprawdzić nowy przepis na karpia, dzięki któremu ta świąteczna ryba zyska niesamowity smak. Odpowiednio doprawiony i upieczony w piekarniku karp pozytywnie zaskoczy. Jak zrobić karpia w piekarniku? Poznajcie łatwy przepis na karpia na Wigilię.
Karp na Wigilię
Jedną z tradycyjnych potraw, które powinny pojawić się na wigilijnym stole, jest smażony karp. Danie ma tyle samo zwolenników, co przeciwników. Warto jednak przypomnieć, że zjedzenie karpia w Wigilię ma przynieść szczęście w nadchodzącym nowy roku, a łuski ryby przechowywane w portfelu mają przynieść bogactwo i dostatek.
Oprócz tradycyjnego smażonego karpia na Wigilię można przyrządzić tę rybę w innych wariantach. Popularny jest przepis na karpia po żydowsku czy w sosie pieczarkowym. Od kilku lat powodzeniem cieszy się karp w sosie piernikowym. W tym roku warto skorzystać z przepisu, który właśnie dołączył do tego zacnego grona. Pieczony w piekarniku karp z dodatkiem owoców cytrusowych to prawdziwy przysmak na Wigilię. Dzięki pomarańczom i cytrynom ryba zyskuje orzeźwiający aromat, przepyszny smak i nie czuć w niej mułu.
Jak zrobić karpia w piekarniku?
Karp pieczony w piekarniku z dodatkiem owoców cytrusowych to danie godne najlepszych restauracji. Ryba prezentuje się efektownie i ma wyjątkowy smak. Przepis nie jest skomplikowany, a postępując według niego krok po kroku, wyjdzie za pierwszym razem i będzie smakować każdemu.
Jak przyrządzić karpia do pieczenia w piekarniku? Przepis na karpia w cytrusach został podzielony na kilka łatwych etapów:
- 1. etap – zamarynowanie karpia w soku z pomarańczy i cytryn
- 2. etap – opłukanie ryby i ułożenie jej w formie do zapiekania
- 3. etap – dodanie plasterków pomarańczy i cytryn, masła i gałązek rozmarynu
- 4. etap – upieczenie karpia w piekarniku
Jak długo piec karpia w piekarniku?
Aromatyczny karp w cytrusach z piekarnika to proste danie, które zachwyci. Formę z rybą należy wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni C. Czas pieczenia wynosi kwadrans, a kiedy minie, temperaturę w piekarniku należy zmniejszyć do 190 stopni C i piec karpia jeszcze pół godziny. Danie najlepiej smakuje na ciepło, więc należy podawać je zaraz po wyjęciu z piekarnika.
SKŁADNIKI
- 1 oprawiony karp
- świeżo wyciśnięty sok z pomarańczy
- świeżo wyciśnięty sok z cytryny
- 2 łyżki masła
- 1 łyżeczka miodu
- kilka gałązek rozmarynu
- sól, pieprz
dodatkowo:- plasterki pomarańczy i cytryny
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Karpia oczyścić z łusek i skropić połową soku z pomarańczy i połową soku z cytryny. Odstawić na 15 minut.
- Karpia opłukać i osuszyć ręcznikiem papierowym.
- Rybę przełożyć do formy do zapiekania wysmarowanej 1 łyżką masła i w kilku miejscach ukośnie naciąć skórkę. W nacięcia włożyć plasterki pomarańczy i cytryny.
- Karpia skropić pozostałym sokiem z cytryny i pomarańczy wymieszanych z miodem. Doprawić solą i pieprzem. Obok ryby ułożyć gałązki rozmarynu i wiórki z masła.
- Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni C i piec 15 minut. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 190 stopni C i dopiekać rybę około 30 minut.
- Podawać na ciepło na Wigilię i podczas świąt Bożego Narodzenia.