Karp pieczony w piekarniku na Wigilię. Posty przepis na świąteczną rybę w pysznej odsłonie

karp z piekarnika w cytrusach
Autor: Shutterstock Przepis na pieczonego karpia z dodatkiem cytrusów jest prosty i szybki.
łatwy
60 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Zgodnie z tradycją na wigilijnym stole powinien pojawić się karp. W tym roku warto sprawdzić nowy przepis na karpia, dzięki któremu ta świąteczna ryba zyska niesamowity smak. Odpowiednio doprawiony i upieczony w piekarniku karp pozytywnie zaskoczy. Jak zrobić karpia w piekarniku? Poznajcie łatwy przepis na karpia na Wigilię.

Karp na Wigilię

Jedną z tradycyjnych potraw, które powinny pojawić się na wigilijnym stole, jest smażony karp. Danie ma tyle samo zwolenników, co przeciwników. Warto jednak przypomnieć, że zjedzenie karpia w Wigilię ma przynieść szczęście w nadchodzącym nowy roku, a łuski ryby przechowywane w portfelu mają przynieść bogactwo i dostatek.

Oprócz tradycyjnego smażonego karpia na Wigilię można przyrządzić tę rybę w innych wariantach. Popularny jest przepis na karpia po żydowsku czy w sosie pieczarkowym. Od kilku lat powodzeniem cieszy się karp w sosie piernikowym. W tym roku warto skorzystać z przepisu, który właśnie dołączył do tego zacnego grona. Pieczony w piekarniku karp z dodatkiem owoców cytrusowych to prawdziwy przysmak na Wigilię. Dzięki pomarańczom i cytrynom ryba zyskuje orzeźwiający aromat, przepyszny smak i nie czuć w niej mułu.

Jak zrobić karpia w piekarniku?

Karp pieczony w piekarniku z dodatkiem owoców cytrusowych to danie godne najlepszych restauracji. Ryba prezentuje się efektownie i ma wyjątkowy smak. Przepis nie jest skomplikowany, a postępując według niego krok po kroku, wyjdzie za pierwszym razem i będzie smakować każdemu.

Jak przyrządzić karpia do pieczenia w piekarniku? Przepis na karpia w cytrusach został podzielony na kilka łatwych etapów:

  • 1. etap – zamarynowanie karpia w soku z pomarańczy i cytryn
  • 2. etap – opłukanie ryby i ułożenie jej w formie do zapiekania
  • 3. etap – dodanie plasterków pomarańczy i cytryn, masła i gałązek rozmarynu
  • 4. etap – upieczenie karpia w piekarniku

Jak długo piec karpia w piekarniku?

Aromatyczny karp w cytrusach z piekarnika to proste danie, które zachwyci. Formę z rybą należy wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni C. Czas pieczenia wynosi kwadrans, a kiedy minie, temperaturę w piekarniku należy zmniejszyć do 190 stopni C i piec karpia jeszcze pół godziny. Danie najlepiej smakuje na ciepło, więc należy podawać je zaraz po wyjęciu z piekarnika.

SKŁADNIKI

  • 1 oprawiony karp
  • świeżo wyciśnięty sok z pomarańczy
  • świeżo wyciśnięty sok z cytryny
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżeczka miodu
  • kilka gałązek rozmarynu
  • sól, pieprz

  • dodatkowo:
  • plasterki pomarańczy i cytryny

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Karpia oczyścić z łusek i skropić połową soku z pomarańczy i połową soku z cytryny. Odstawić na 15 minut.
  • Karpia opłukać i osuszyć ręcznikiem papierowym.
  • Rybę przełożyć do formy do zapiekania wysmarowanej 1 łyżką masła i w kilku miejscach ukośnie naciąć skórkę. W nacięcia włożyć plasterki pomarańczy i cytryny.
  • Karpia skropić pozostałym sokiem z cytryny i pomarańczy wymieszanych z miodem. Doprawić solą i pieprzem. Obok ryby ułożyć gałązki rozmarynu i wiórki z masła.
  • Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni C i piec 15 minut. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 190 stopni C i dopiekać rybę około 30 minut.
  • Podawać na ciepło na Wigilię i podczas świąt Bożego Narodzenia.
Ryby w diecie
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej