Karp wigilijny z chrupiącą skórką - jak smażyć dzwonka karpia na wigilię?

2021-12-21
Judyta Wanicka
Karp wigilijny z chrupiącą skórką - jak smażyć dzwonka karpia na wigilię?
Autor: Shutterstock.com Karp wigilijny z chrupiącą skórką - jak smażyć dzwonka karpia na wigilię?
łatwy
20 min
4

Karp wigilijny z chrupiącą skórką - to jedno z ulubionych dań z wigilijnego stołu. Oto niezawodny przepis na smażonego karpia, klasycznie obtaczanego w mące. Nie sprawi kłopotu nawet osobom gotującym tylko od święta. Sprawdź, jak prawidłowo smażyć karpia, by wyszedł delikatny, złocisty i lekko chrupiący.

SKŁADNIKI

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Usuń z karpia wnętrzności (uważaj, by żółć nie wylała się z woreczka, bo mięso może nabrać gorzkiego smaku).
  • Odetnij głowę, zeskrob łuski (specjalnym skrobakiem lub nożem). Zobacz także: Jak oczyścić rybę z łusek bez noża, bez bałaganu, w 1 minutę? 
  • Opłucz rybę zimną wodą, osusz papierowym ręcznikiem. Następnie pokrój w dzwonka, oprósz solą oraz pieprzem.
  • Każdy kawałek ryby obtocz w mące. Strzep nadmiar mąki, odłóż na czysty suchy talerz.
  • Na patelni rozgrzej olej, dodaj masło i usmaż dzwonka z każdej strony na złoty kolor. W trakcie smażenia pątrząsaj patelnią, aby ryba nie przywarła, a masło się nie przypaliło. Rybę należy odwrócić tylko raz na drugą stronę i kontynuować smażenie.
  • Odsącz rybę z tłuszczu. Podawaj jeszcze ciepłą z cząstkami cytryny i natką pietruszki. 
Jak sprawić karpia?

Zobacz GALERIĘ: Ryba na Wigilię i Boże Narodzenie - 5 ryb, które koniecznie musisz spróbować

Judyta Wanicka