Karp wigilijny z chrupiącą skórką - jak smażyć dzwonka karpia na wigilię? [WIDEO]

Karp wigilijny - jak usmażyć dzwonka karpia?
Autor: Shutterstock Dobrze usmażone dzwonka karpia są chrupiące z zewnątrz i soczyste w środku
łatwy
20 min
4

Karp wigilijny z chrupiącą skórką - to jedno z ulubionych dań z wigilijnego stołu. Oto niezawodny przepis na smażonego karpia, klasycznie obtaczanego w mące. Nie sprawi kłopotu nawet osobom gotującym tylko od święta. Sprawdź, jak prawidłowo smażyć karpia, by wyszedł delikatny, złocisty i lekko chrupiący.

Zobacz także: 5 błędów najczęściej popełnianych podczas smażenia ryby 

Polecamy też inne pomysły na przyrządzenie karpia : 

Karp nacinany; nacinanie karpia do smażenia

Karp smażony - tradycyjny przepis

Smażonego karpia według Ewy Wachowicz

Karp wigilijny w słodkim sosie korzennym

Panierowany karp pieczony: karp z piekarnika jak smażony

Wigilijny karp w chrzanowej panierce

Wigilijne sushi z karpiem

Sprawdź również:

Jak odgrzać smażonego karpia?

Co zrobić ze smażonym karpiem po świętach?

Przepis opracowały i  przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Usuń z karpia wnętrzności (uważaj, by żółć nie wylała się z woreczka, bo mięso może nabrać gorzkiego smaku).
  • Odetnij głowę, zeskrob łuski (specjalnym skrobakiem lub nożem). 
  • Opłucz rybę zimną wodą, osusz papierowym ręcznikiem. Następnie pokrój w dzwonka, oprósz solą oraz pieprzem.
  • Każdy kawałek ryby obtocz w mące. Strzep nadmiar mąki, odłóż na czysty suchy talerz.
  • Na patelni rozgrzej olej, dodaj masło i usmaż dzwonka z każdej strony na złoty kolor.
  • Odsącz rybę z tłuszczu. Podawaj jeszcze ciepłą z cząstkami cytryny i natką pietruszki. 
Jak sprawić karpia?