Karp wigilijny z chrupiącą skórką - jak smażyć dzwonka karpia na wigilię?
Karp wigilijny z chrupiącą skórką to jedno z ulubionych dań z wigilijnego stołu. Oto niezawodny przepis na chrupiącego karpia, klasycznie obtaczanego w mące. Nie sprawi kłopotu nawet osobom gotującym tylko od święta. Sprawdź, jak prawidłowo smażyć karpia, by wyszedł delikatny, złocisty i lekko chrupiący.
Takiego chrupiącego karpia serwuj z cząstkami cytryny, chrzanem lub ćwikłą - w każdym razie idealny będzie dodatek o kontrastowym smaku. Jeśli przygotowujesz tak rybę bez okazji - idealnym uzupełnieniem tego dania będą grube frytki i surówka w kapusty kiszonej. Sprawdzą się też ziemniaki puree - dla tych, którzy nie przepadają za frytkami albo dbają o linię. Ja uwielbiam też tak przygotowaną rybę na zimno, z dodatkiem sosu tatarskiego. Dlatego zawsze smażę jej więcej, by na drugi dzień móc się delektować jej smakiem.
Aby przygotować rybę z chrupiącą skórką, można zastosować różne metody, ale jedną z popularnych technik jest panierowanie i smażenie. Panierować należy osuszone i doprawione kawałki ryby w następującej kolejności: mąką, jajko, bułka tarta. Jeśli jednak chcemy, by ryba nie była tak bardzo kaloryczna ograniczmy panierowanie do mąki.
Pamiętaj, że ważne jest, aby olej był odpowiednio rozgrzany przed dodaniem ryby, aby uzyskać chrupiącą skórkę. Dodatkowo, możesz dostosować przyprawy i składniki według własnych preferencji smakowych.
Zobacz GALERIĘ: Ryba na Wigilię i Boże Narodzenie - 5 ryb, których koniecznie musisz spróbować
SKŁADNIKI
- 1 karp o masie ok. 1,5-2 kg (Jakiego karpia do smażenia wybrać?)
- 3-4 łyżki mąki
- olej do smażenia
- 2 łyżki masła
- cytryna
- natka pietruszki do dekoracji
- sól
- pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Usuń z karpia wnętrzności (uważaj, by żółć nie wylała się z woreczka, bo mięso może nabrać gorzkiego smaku).
- Odetnij głowę, zeskrob łuski (specjalnym skrobakiem lub nożem). Zobacz także: Jak oczyścić rybę z łusek bez noża, bez bałaganu, w 1 minutę?
- Opłucz rybę zimną wodą, osusz papierowym ręcznikiem. Następnie pokrój w dzwonka, oprósz solą oraz pieprzem.
- Każdy kawałek ryby obtocz w mące. Strzep nadmiar mąki, odłóż na czysty suchy talerz.
- Na patelni rozgrzej olej, dodaj masło i usmaż dzwonka z każdej strony na złoty kolor. W trakcie smażenia pątrząsaj patelnią, aby ryba nie przywarła, a masło się nie przypaliło. Rybę należy odwrócić tylko raz na drugą stronę i kontynuować smażenie.
- Odsącz rybę z tłuszczu. Podawaj jeszcze ciepłą z cząstkami cytryny i natką pietruszki.