Jak oczyścić rybę z łusek bez noża w 1 minutę? Prosto, szybko, łatwo, bez bałaganu
Jak oczyścić rybę z łusek bez noża? I to w mniej niż 60 sekund? Polecamy najlepszy sposób na oskrobanie ryb z łuski. Prosty, szybki i bez zbędnego bałaganu. Do dzieła!
Spis treści
- Skrobanie - uciążliwa czynność
- Łyżka - przyrząd do skrobania ryb
- Jak oskrobać rybę z łuski za pomocą łyżki?
- Jakie ryby można czyścić za pomocą łyżki?
- Więcej o karpiu
- Jak czyści ryby o drobnej łusce?
- Zobacz GALERIĘ: Ryba na Wigilię i Boże Narodzenie - 5 ryb, które koniecznie musisz spróbować
- Więcej przepisów z karpiem
- Zobacz GALERIĘ: Karp w cieście naleśnikowym - instrukcja jak smażyć grube dzwonka karpia
Skrobanie - uciążliwa czynność
Ryba jest bardzo smacznym produktem. Jest jeszcze smaczniejsza, gdy już jest sprawiona, filetowana i nie ma potrzeby usuwania z jej skóry łusek. Każdy kto próbował oczyścić rybę w domu, wie jakie to kłopotliwe. Pryskające po całej kuchni łuski, narastający bałagan i zdenerwowanie nie sprzyjają radości ze wspólnego posiłku.
Łyżka - przyrząd do skrobania ryb
Proponujemy Wam prosty, ale szybki sposób na usuwanie łusek z ryb rzecznych za pomocą łyżki. Tak zwykłej, łyżki stołowej. To naprawdę genialny i łatwy sposób oskrobania ryb z łuski.
Jak oskrobać rybę z łuski za pomocą łyżki?
Łyżką postępujemy tak samo, jak nożem - brzegiem łyżki od ogona podważamy łuski i przesuwamy zdecydowanym ruchem w kierunku głowy. Piękno tej metody polega na tym, że czyszczenie jest szybkie, a porządek zachowany. Łuski nie pryskają po kuchni. Dlaczego? Bo zaokrąglenie łyżki zapobiega rozpryskom. Łuski zatrzymywane są przez łuk wnętrza łyżki.
Jakie ryby można czyścić za pomocą łyżki?
Ta metoda czyszczenia ryb z łusek może być stosowana w przypadku każdej ryby o dużych łuskach. Sprawdza się przy czyszczeniu: karpia królewskiego, karpia dzikiego, sazana, amura, brzany, karasia, klenia, leszcza, lina, miętusa, okonia i pstrąga.
Więcej o karpiu
Karp, ta niezwykle popularna ryba, ma swoje tajemnice i sekrety. Jeśli szukacie więcej informacji, to właśnie dobrze trafiliście. Czytajcie, aby dowiedzieć się więcej o karpiu:
Jaki karp najlepszy do smażenia?
Jak sprawdzić świeżość karpia? Dowiedz się, jak wybrać karpia na Wigilię!
Jak pozbawić karpia ości? Jak samodzielnie zrobić filety z karpia?
Karp nacinany: nacinanie karpia do smażenia
Jak czyści ryby o drobnej łusce?
Ryby małe i z drobną łuską lepiej skrobać nożem lub specjalnym narzędziem. Ryby z małymi łuskami łatwiej i szybciej oczyścicie z łusek, gdy są lekko zamarznięte - łuski łatwiej się odkleją i szybko wyczyścisz rybę.
Zobacz GALERIĘ: Ryba na Wigilię i Boże Narodzenie - 5 ryb, które koniecznie musisz spróbować
Więcej przepisów z karpiem
Najczęściej karpia po prostu smażymy, wcześniej panierując w mące. Karp saute, z chrupiąca skórką smakuje znakomicie, jeśli jednak chcecie nieco urozmaicić jego smak można podać go z sosem jogurtowym lub przygotować specjalną, chrzanową panierkę.
Karp wigilijny z chrupiącą skórką - jak smażyć dzwonka karpia na wigilię?
Karp smażony z sosem jogurtowym
Wigilijny karp w chrzanowej panierce