Karp smażony w sosie jogurtowym
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Szukasz ciekawego przepisu na świątecznego karpia? Proponujemy podać filety z karpia obtoczone w musztardzie, ze smacznym, delikatnym sosem jogurtowym. Ryba w tym wydaniu smakuje wyśmienicie. Można podawać ją również jako przekąskę na sylwestra.
Polecamy: Karp nacinany; nacinanie karpia do smażenia
Czytaj także Jak smażyć karpia z chrupiącą skórką? oraz Przepis na karpia smażonego w chrzanowej panierce.
Sprawdź również: Jak odgrzać smażonego karpia?
SKŁADNIKI
- 1 odfiletowany karp (Jakiego karpia do smażenia wybrać? Sprawdź tutaj.)
- 2 szalotki lub 1 mała cebulka
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- 1 ogórek konserwowy
- 250 ml jogurtu naturalnego
- 3 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżka ostrej musztardy
- sól i pieprz
- olej do smażenia
- mąka do panierowania
- 1 sparzona cytryna
- kędzierzawa natka pietruszki do przybrania
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Dwie połówki odfiletowanego, pozbawionego głowy karpia myjemy i osuszamy.
- Smarujemy rybę od wewnątrz musztardą wymieszaną z połową soku z cytryny, solimy i posypujemy pieprzem z obu stron.
- Obtaczamy w mące. Smażymy na dosyć głębokim, mocno rozgrzanym oleju po około 5 minut z każdej ze stron, aż nabierze złotobrązowej barwy.
- Układamy karpia na ogrzanym półmisku, udekorowanym plastrami cytryny i gałązkami natki pietruszki. Obok w salaterce podajemy sos z jogurtu, posiekanej drobniutko szalotki i ogórka konserwowego, doprawiony do smaku sokiem z cytryny, solą i pieprzem.