Karp smażony w sosie jogurtowym

Karp smażony z sosem jogurtowym
Autor: Shutterstock Karp smażony to klasyka stołu wigilijnego. 
łatwy
30 min
4

Szukasz ciekawego przepisu na świątecznego karpia? Proponujemy podać filety z karpia obtoczone w musztardzie, ze smacznym, delikatnym sosem jogurtowym. Ryba w tym wydaniu smakuje wyśmienicie. Można podawać ją również jako przekąskę na sylwestra. 

Polecamy: Karp nacinany; nacinanie karpia do smażenia

Czytaj także Jak smażyć karpia z chrupiącą skórką?  oraz Przepis na karpia smażonego w chrzanowej panierce.

Sprawdź również: Jak odgrzać smażonego karpia?

SKŁADNIKI

  • 1 odfiletowany karp (Jakiego karpia do smażenia wybrać? Sprawdź tutaj.)
  • 2 szalotki lub 1 mała cebulka
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 1 ogórek konserwowy
  • 250 ml jogurtu naturalnego
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka ostrej musztardy
  • sól i pieprz
  • olej do smażenia
  • mąka do panierowania
  • 1 sparzona cytryna
  • kędzierzawa natka pietruszki do przybrania

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Dwie połówki odfiletowanego, pozbawionego głowy karpia myjemy i osuszamy.
  • Smarujemy rybę od wewnątrz musztardą wymieszaną z połową soku z cytryny, solimy i posypujemy pieprzem z obu stron.
  • Obtaczamy w mące. Smażymy na dosyć głębokim, mocno rozgrzanym oleju po około 5 minut z każdej ze stron, aż nabierze złotobrązowej barwy.
  • Układamy karpia na ogrzanym półmisku, udekorowanym plastrami cytryny i gałązkami natki pietruszki. Obok w salaterce podajemy sos z jogurtu, posiekanej drobniutko szalotki i ogórka konserwowego, doprawiony do smaku sokiem z cytryny, solą i pieprzem.