Jak pozbawić karpia ości? Jak samodzielnie zrobić filety z karpia?
2022-11-24
17:54
Planujesz przygotowanie wigilijnych potraw z karpia? Naucz się poprawnie usuwać ości z ryby, aby goście nie musieli robić tego na talerzu. Sprawdź, jak krok po kroku oprawić karpia i pozbawić go ości, a także wykroić filety.
Spis treści
- Instrukcja usuwania ości z karpia krok po kroku
- Ryba na Wigilię i Boże Narodzenie: 5 ryb, które koniecznie musisz spróbować
Instrukcja usuwania ości z karpia krok po kroku
Ości i kręgosłup karpia są bardzo twarde. Ruchy nożem powinny być zdecydowane, ale powolne. Dzięki temu unikniemy skaleczenia. Deska musi być umieszczona na twardym i stabilnym blacie. Dobrze naostrzony nóż ułatwi pracę!
- Przygotuj stalowy, dobrze naostrzony nóż.
- Połóż karpia na suchej desce przykrytej ścierką. Ryba powinna leżeć grzbietem do Ciebie.
- Powoli natnij karpia w miejscu łuku skrzelowego na głębokość kręgosłupa.
- Nóż przesuwaj powoli w stronę ogona, ciągle na tej samej głębokości. Tym sposobem oddziela się mięso karpia od kręgosłupa.
- Przełóż karpia na drugą stronę, aby jego głowa była zwrócona odwrotnie, ale nadal grzbietem do Ciebie.
- Powtórz cięcie na pozostałej części karpia.
- Otrzymane filety oddziel od resztek krwi i ewentualnych grubych ości.
- Filety z karpia połóż na desce mięsem do góry. Skóra ma przylegać do deski.
- Szerokim nożem natnij karpia w pionowe paski o milimetrowej głębokości, nie dotykając skóry ryby.
- Sokiem ze świeżej cytryny natrzyj karpia i włóż rybę do lodówki na noc. Cytryna zmiękczy małe ości, których nie da się usunąć ręcznie.
Baszanel Jak Sprawić karpia