Jak pozbawić karpia ości? Jak samodzielnie zrobić filety z karpia? [WIDEO+GALERIA ZDJĘĆ]

2021-12-15 14:55 Halina Zielińska
Jak pozbawić karpia ości? Jak samodzielnie zrobić filety z karpia?
Autor: Shutterstock.com Jak pozbawić karpia ości? Jak samodzielnie zrobić filety z karpia?

Planujesz przygotowanie wigilijnych potraw z karpia? Naucz się poprawnie usuwać ości z ryby, aby goście nie musieli robić tego na talerzu. Sprawdź, jak krok po kroku oprawić karpia i pozbawić go ości, a także wykroić filety.

Jak sprawić karpia?

Instrukcja usuwania ości z karpia krok po kroku

Przygotuj stalowy, dobrze naostrzony nóż.

Połóż karpia na suchej desce przykrytej ścierką. Ryba powinna leżeć grzbietem do Ciebie.

Powoli natnij karpia w miejscu łuku skrzelowego na głębokość kręgosłupa.

Nóż przesuwaj powoli w stronę ogona, ciągle na tej samej głębokości. Tym sposobem oddziela się mięso karpia od kręgosłupa.

Przełóż karpia na drugą stronę, aby jego głowa była zwrócona odwrotnie, ale nadal grzbietem do Ciebie.

Powtórz cięcie na pozostałej części karpia.

Otrzymane filety oddziel od resztek krwi i ewentualnych grubych ości.

Filety z karpia połóż na desce mięsem do góry. Skóra ma przylegać do deski.

Szerokim nożem natnij karpia w pionowe paski o milimetrowej głębokości, nie dotykając skóry ryby.

Sokiem ze świeżej cytryny natrzyj karpia i włóż rybę do lodówki na noc. Cytryna zmiękczy małe ości, których nie da się usunąć ręcznie.

Ości i kręgosłup karpia są bardzo twarde. Ruchy nożem powinny być zdecydowane, ale powolne. Dzięki temu unikniemy skaleczenia. Deska musi być umieszczona na twardym i stabilnym blacie. Dobrze naostrzony nóż ułatwi pracę!

Ryba na Wigilię i Boże Narodzenie: 5 ryb, które koniecznie musisz spróbować

Podziel się opinią
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE