Wigilijny karp w chrzanowej panierce

Wigilijny karp w chrzanowej panierce
Autor: Shutterstock Wigilijny karp w chrzanowej panierce jest pyszny i łatwy w przygotowaniu
średni
35 min
4

Karp w chrzanowej panierce to danie idealne na wigilijny stół. Na pewno docenicie ten lekko pikantny smak w połączeniu z tradycyjną świąteczną rybą. Szlachetna odmiana karpia królewskiego wymaga odpowiedniej oprawy. Warto dla tej smacznej ryby zrezygnować ze swoich przyzwyczajeń i spróbować czegoś innego. 

Polecamy: Karp nacinany; nacinanie karpia do smażenia

Czytaj także Jak smażyć karpia z chrupiącą skórką? oraz Przepis na smażonego karpia według Ewy Wachowicz.

Sprawdź także >>> Karp zapiekany z pieczarkami

SKŁADNIKI

  • 6 filetów z karpia
  • 4 łyżki chrzanu
  • mąka i bułka tarta do panierowania
  • 1 jajko
  • oliwa do smażenia
  • sól, pieprz,
  • natka pietruszki, cytryna do dekoracji

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Rybę opłukujemy pod zimną wodą, osuszamy a następnie kroimy na mniejsze kawałki.
  • Każdą część smarujemy chrzanem, a następnie obtaczamy kolejno w mące, jajku i bułce tartej.
  • Smażymy ok. 5-10 minut z każdej strony.
  • Ozdabiamy natką pietruszki i plasterkami cytryny. Jak to zrobić? Sprawdź tutaj.