Karp smażony w cieście naleśnikowym: jak usmażyć duże dzwonka karpia? [GALERIA krok po kroku]
Karp smażony w cieście naleśnikowym jest pyszny. Najlepszy jest karp słusznych rozmiarów o słodkawym mięsie. Jednak problemem jest dosmażenie porcji tej dużej ryby. Duże dzwonka karpia najlepiej zrumienić, a następnie pozwolić im dojść w gorącym piekarniku. Dzięki temu nawet grube kawałki ryby są usmażone w punkt, a nie przesmażone. Przeczytajcie przepis i zobaczcie poniżej galerię zdjęć krok po kroku!
Więcej o tradycjach kuchni polskiej
„Na całej długości dostępnej mi przestrzeni rozwijam niniejszym transparent z hasłem “Stawska skarbnicą wiedzy kulinarnej”. "Dzieje łakomstwa" to pięknie podana, soczysta, aromatyczna i świetnie doprawiona historia jedzenia w rozmaitych wymiarach. Adrianna Ewa Stawska wypiekła starannie książkę, na którą czekali tak gurmandziści głodni wiedzy, jak i spragnieni wielbiciele językowej wirtuozerii. Jak uruchomić ewolucję bezrefleksyjnego jamochłona w świadomego smakosza? Dać mu do przeczytania "Dzieje łakomstwa"!” - napisał o książce Paweł Loroch.
Adrianna Ewa Stawska - badaczka historii kultur kulinarnych, dziennikarka, felietonistka i pisarka w książce „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” zabiera nas w podróż w czasie, poznamy: kuchnię starożytnego Rzymu czy kulinarne rytuały prasłowiańskie. Poznamy wybitnych kucharzy, znanych smakoszy i celebrytów obżarstwa. Całość opatrzona jest współczesnymi przepisami kulinarnymi.
Książkę można kupić tutaj: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa”
SKŁADNIKI
- 1,2-1,5 kg karpia bez głowy
- 250 ml mąki pszennej
- 250 ml wody mineralnej
- 1 jajko
- 1 szklanka tartej bułki
- sól i pieprz do smaku
- olej do smażenia
- 60 g masła
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Karpia pokroić na dzwonka o szerokości około 5 cm. Każde dzwonko przekroić wzdłuż kręgosłupa na pół. Umyć pod bieżącą wodą z resztek śluzu i krwi.
- Kawałki ryby oprószyć solą i pieprzem.
- Z mąki pszennej, wody mineralnej i jajka oraz szczypty soli przygotować ciasto jak na naleśniki.
- Panierować kawałki ryby kolejny w cieście naleśnikowym i tartej bułce.
- Smażyć na rozgrzanym tłuszczu do zrumienienia. Obrócić i zrumienić z drugiej strony.
- Usmażone i osączone z nadmiaru tłuszczu kawałki karpia przełożyć do naczynia żaroodpornego. Na wierzchu ułożyć kawałki zimnego masła. Nie przykrywać.
- Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piec przez 10 z termoobiegiem lub 20 minut w trybie góra-dół. Czas podaję orientacyjnie, bo wszystko zależy od rodzaju i jakości Waszego piekarnika.