Karp z łuską czy karp królewski? Czy jest różnica w smaku?
Sprawdź, którego karpia wybrać. Czy kupić karpia z łuską, czy odmianę bezłuskową, tzw. karpia królewskiego? Jaki karp jest smaczniejszy?
Jakie są odmiany karpia? Która jest najsmaczniejsza?
Najbardziej znane odmiany karpia to:
- karp z łuską - ciało ryby na całej długości pokryte jest warstwą łusek;
- karp królewski, inaczej lustrzeń - ma niewielką ilość łusek ułożonych w okolicach głowy oraz wzdłuż linii bocznej ciała;
- karp bezłuski, znany też jako golec.
Karp królewski uważany jest za najsmaczniejszy z gatunków karpi. Po obróbce termicznej mięso jest białe i kruche, delikatne w smaku, dość tłuste, o grubych, łatwych do usunięcia ościach. Wadą może być mulisty posmak i zapach, jednakże jest on łatwy do usunięcia po dokładnym wypłukaniu ryby.
Brak łusek u karpia królewskiego powoduje, że ryby mają o wiele grubszą skórę niż karpie z łuską, są bardziej tłuste i mają mniej smaczną skórę. Najlepiej kupować niezbyt duże (1-1,5 kg) młode sztuki, te są bowiem dość chude. Karpie można piec w piekarniku i na grillu, smażyć, dusić i przyrządzać z nich zupy rybne.
Karp z łuską - zdaniem smakoszy najsmaczniejsza odmiana karpia. Jego skóra jest cienka, jego mięso jest też mniej tłuste niż karpia królewskiego. Niestety, ta ryba ma też minus, bo pozbawienie jej łusek jest o wiele bardziej pracochłonne niż to ma miejsce w przypadku karpia krówleskiego.
Zobacz naszą galerię: Ryba na Wigilię i Boże Narodzenie: 5 ryb, które koniecznie musisz spróbować