Karp z łuską czy karp królewski? Czy jest różnica w smaku?

2023-12-19 14:37

Sprawdź, którego karpia wybrać. Czy kupić karpia z łuską, czy odmianę bezłuskową, tzw. karpia królewskiego? Jaki karp jest smaczniejszy?

Karp z łuską czy królewski? Czy jest różnica w smaku?
Autor: Shutterstock.com Karp z łuską czy królewski? Czy jest różnica w smaku?

Jakie są odmiany karpia? Która jest najsmaczniejsza?

Najbardziej znane odmiany karpia to:

  • karp z łuską - ciało ryby na całej długości pokryte jest warstwą łusek;
  • karp królewski, inaczej lustrzeń - ma niewielką ilość łusek ułożonych w okolicach głowy oraz wzdłuż linii bocznej ciała;
  • karp bezłuski, znany też jako golec.

Karp królewski uważany jest za najsmaczniejszy z gatunków karpi. Po obróbce termicznej mięso jest białe i kruche, delikatne w smaku, dość tłuste, o grubych, łatwych do usunięcia ościach. Wadą może być mulisty posmak i zapach, jednakże jest on łatwy do usunięcia po dokładnym wypłukaniu ryby.

Brak łusek u karpia królewskiego powoduje, że ryby mają o wiele grubszą skórę niż karpie z łuską, są bardziej tłuste i mają mniej smaczną skórę. Najlepiej kupować niezbyt duże (1-1,5 kg) młode sztuki, te są bowiem dość chude. Karpie można piec w piekarniku i na grillu, smażyć, dusić i przyrządzać z nich zupy rybne.

Karp z łuską - zdaniem smakoszy najsmaczniejsza odmiana karpia. Jego skóra jest cienka, jego mięso jest też mniej tłuste niż karpia królewskiego. Niestety, ta ryba ma też minus, bo pozbawienie jej łusek jest o wiele bardziej pracochłonne niż to ma miejsce w przypadku karpia krówleskiego.

Zobacz naszą galerię: Ryba na Wigilię i Boże Narodzenie: 5 ryb, które koniecznie musisz spróbować

Zawrotna kariera karpia. Czyli skąd karp na polskim stole