Karp z łuską czy królewski? Czy jest różnica w smaku?

2021-12-15 15:48 redakcja
Karp z łuską czy królewski? Czy jest różnica w smaku?
Autor: Shutterstock.com Karp z łuską czy królewski? Czy jest różnica w smaku?

Sprawdź, którego karpia wybrać. Czy kupić karpia z łuską, czy odmianę bezłuskową, tzw. karpia królewskiego? Jaki karp jest smaczniejszy?

Zawrotna kariera karpia. Czyli skąd karp na polskim stole

Jakie są odmiany karpia? Która jest najsmaczniejsza?

Najbardziej znane odmiany karpia to:

  • karp z łuską - ciało ryby na całej długości pokryte jest warstwą łusek;
  • karp królewski, inaczej lustrzeń - ma niewielką ilość łusek ułożonych w okolicach głowy oraz wzdłuż linii bocznej ciała;
  • karp bezłuski, znany też jako golec.

Karp królewski uważany jest za najsmaczniejszy z gatunków karpi. Po obróbce termicznej mięso jest białe i kruche, delikatne w smaku, dość tłuste, o grubych, łatwych do usunięcia ościach. Wadą może być mulisty posmak i zapach, jednakże jest on łatwy do usunięcia po dokładnym wypłukaniu ryby.

Brak łusek u karpia królewskiego powoduje, że ryby mają o wiele grubszą skórę niż karpie z łuską, są bardziej tłuste i mają mniej smaczną skórę. Najlepiej kupować niezbyt duże (1-1,5 kg) młode sztuki, te są bowiem dość chude. Karpie można piec w piekarniku i na grillu, smażyć, dusić i przyrządzać z nich zupy rybne.

Ryba na Wigilię i Boże Narodzenie: 5 ryb, które koniecznie musisz spróbować

Podziel się opinią
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE