Karp po polsku - tradycyjny przepis na karpia na szaro

Karp po polsku - tradycyjny przepis na karpia na szaro
Autor: Shutterstock Karp na szaro w sosie piernikowym z migdałami i rodzynkami to klasyczne danie kuchni polskiej
łatwy
70 min
4

Przepis na rybę na szaro - karpia po polsku przygotowuje się w sosie z piernikiem na miodzie, rodzynkami i migdałami. To klasyczne danie kuchni polskiej - karp na szaro w słodkim sosie piernikowym - ma ponad 600 lat tradycji kulinarnej. W Europie tak przygotowana ryba nazywana jest karp a la polonaise. 

Czytaj także Przepis na karpia zapiekanego w śmietanie oraz Przepis na pieczonego karpia z kaszą i grzybami

Sprawdź także >>> Filety z karpia w galarecie

Więcej o tradycjach kuchni polskiej

Dzieje łakomstwa i obżarstwa, Adrianna Ewa Stawska, wyd. Harde, 2019

 

 

 

 

„Na całej długości dostępnej mi przestrzeni rozwijam niniejszym transparent z hasłem “Stawska skarbnicą wiedzy kulinarnej”. "Dzieje łakomstwa" to pięknie podana, soczysta, aromatyczna i świetnie doprawiona historia jedzenia w rozmaitych wymiarach. Adrianna Ewa Stawska wypiekła starannie książkę, na którą czekali tak gurmandziści głodni wiedzy, jak i spragnieni wielbiciele językowej wirtuozerii. Jak uruchomić ewolucję bezrefleksyjnego jamochłona w świadomego smakosza? Dać mu do przeczytania "Dzieje łakomstwa"!” - napisał o książce Paweł Loroch.

Adrianna Ewa Stawska - badaczka historii kultur kulinarnych, dziennikarka, felietonistka i pisarka w książce „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” zabiera nas w podróż w czasie, poznamy: kuchnię starożytnego Rzymu czy kulinarne rytuały prasłowiańskie. Poznamy wybitnych kucharzy, znanych smakoszy i celebrytów obżarstwa. Całość opatrzona jest współczesnymi przepisami kulinarnymi.

Książkę można kupić tutaj: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa”

SKŁADNIKI

  • 1 kg karpia
  • włoszczyzna
  • 2 łyżki masła
  • 150 g pierników staropolskich z ciasta dojrzewającego
  • łyżka migdałów
  • 2 łyżki rodzynków
  • sok z 1/2 cytryny

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Włoszczyznę obrać, zalać wodą, ugotować. Wywar przecedzić przez gęste sitko.
  • Migdały sparzyć, zdjąć skórkę, rodzynki sparzyć.
  • Pierniki namoczyć w przegotowanej, letniej wodzie (ok. 1/2 l).
  • Sprawioną, nasoloną i pokrojoną w dzwonka rybę włożyć do warzywnego wywaru, dodać masło i gotować ok. 30 minut na wolnym ogniu. Gdy ryba będzie prawie miękka (sprawdzić po 15 minutach), wlać rozmoczony piernik oraz sok z cytryny, wrzucić rodzynki i migdały.
  • Gotowy karp powinien poleżeć jeszcze w sosie ok. 10 minut, by nabrał smaku.