Kopytka ze szpinakiem: prosty przepis

2021-03-29
kopytka ze szpinakiem, zielone kopytka,
Autor: Shutterstock Młody szpinak, tzw. baby to idealny dodatek do kopytek
łatwy
45 min
4

Kopytka ze szpinakiem to pomysł na połączenie tradycji z nowoczesnością. To również dobry sposób, na przemycenie szpinaku na talerz dziecka. Wypróbuj nasz przepis na kopytka ze szpinakiem - naprawdę warto.

Kopytka to idealny  dodatek do mięs z sosem i warzywnych potrawek. Można je też potraktować jako samodzielne danie - zwłaszcza te przygotowane ze szpinakiem. Do ich zrobienia można użyć nie tylko szpinaku baby, ale też dojrzalszych liści szpinaku - pokrojonych, uduszonych  i odparowanych. Można też, poza sezonem, użyć szpinaku mrożonego - jak najbardziej wartościowego  pod względem dietetycznym.

Przepis opracowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 1 kg ziemniaków
  • 200 g mrożonego szpinaku
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 i 1/2 szklanki mąki
  • czubata łyżka mąki ziemniaczanej
  • jajko
  • sól i pieprz
  • oliwa

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Szpinak przesmaż na patelni, dopraw solą i pieprzem, dodaj zmiażdżony czosnek.
  • Ziemniaki ugotuj w mundurkach, obierz i jeszcze ciepłe przeciśnij przez praskę.
  • Dodaj do ziemniaków szpinak, jajko, mąkę i wyrób ciasto.
  • Nadaj kopytkom kształt tradycyjny lub formuj kulki i gotuj w wodzie z oliwą.
  • Możesz podawać posypane serem, polane oliwą jako samodzielne danie lub jako część dania głównego.