Kopytka ze szpinakiem: prosty przepis
2021-03-29
łatwy
45 min
4
Kopytka ze szpinakiem to pomysł na połączenie tradycji z nowoczesnością. To również dobry sposób, na przemycenie szpinaku na talerz dziecka. Wypróbuj nasz przepis na kopytka ze szpinakiem - naprawdę warto.
Kopytka to idealny dodatek do mięs z sosem i warzywnych potrawek. Można je też potraktować jako samodzielne danie - zwłaszcza te przygotowane ze szpinakiem. Do ich zrobienia można użyć nie tylko szpinaku baby, ale też dojrzalszych liści szpinaku - pokrojonych, uduszonych i odparowanych. Można też, poza sezonem, użyć szpinaku mrożonego - jak najbardziej wartościowego pod względem dietetycznym.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 1 kg ziemniaków
- 200 g mrożonego szpinaku
- 2 ząbki czosnku
- 3 i 1/2 szklanki mąki
- czubata łyżka mąki ziemniaczanej
- jajko
- sól i pieprz
- oliwa
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Szpinak przesmaż na patelni, dopraw solą i pieprzem, dodaj zmiażdżony czosnek.
- Ziemniaki ugotuj w mundurkach, obierz i jeszcze ciepłe przeciśnij przez praskę.
- Dodaj do ziemniaków szpinak, jajko, mąkę i wyrób ciasto.
- Nadaj kopytkom kształt tradycyjny lub formuj kulki i gotuj w wodzie z oliwą.
- Możesz podawać posypane serem, polane oliwą jako samodzielne danie lub jako część dania głównego.