Tak marynuję surowy boczek na święta. Jest pyszny, soczysty i ma chrupiąca skórkę
W Boże Narodzenie na świątecznych stołach królują pieczone mięsa. W tym roku warto sprawdzić prosty przepis na pieczony boczek marynowany w miodzie i ziołach, który zawsze się udaje. Jedną z jego wielu zalet jest to, że można podawać go na ciepło jako danie obiadowe lub po ostygnięciu jako wędlinę. Poznajcie łatwy przepis na pyszny, aromatyczny i soczysty boczek z piekarnika idealny na Boże Narodzenie.
i
Dieta bezglutenowa
Jaka jest najlepsza marynata do boczku?
Świąteczny boczek przyrządzony według tego przepisu jest pyszny, ma obłędny aromat i pozostaje soczysty. Swój wyborny smak zawdzięcza marynacie, w której mięso powinno leżakować przynajmniej dwie godziny. W tym prostym przepisie na świąteczny boczek do marynaty wykorzystuje się kilka składników. Można je kupić w wielu sklepach przez cały rok, a przed świętami są dostępne w promocyjnych cenach.
Z czego więc zrobić marynatę do pieczonego boczku na święta Bożego Narodzenia? Lista składników obejmuje takie produkty jak:
- miód
- oliwa z oliwek
- musztarda – ostra Dijon lub francuska
- czosnek
Zanim jednak boczek trafi do marynaty, należy natrzeć go przyprawami. Dzięki nim po upieczeniu mięso będzie smakować jeszcze lepiej. Surowy boczek naciera się więc solą, świeżo zmielonym czarnym pieprzem, wędzoną słodką papryką, tymiankiem, majerankiem i czosnkiem.
Jak upiec surowy boczek w piekarniku na Boże Narodzenie?
Przepis na pyszny i aromatyczny boczek wieprzowy marynowany w miodzie i ziołach nie jest trudny. Nie wymaga skomplikowanych czynności czy długiego czasu. Warto natomiast pamiętać, że boczek powinien marynować się w miodzie, musztardzie i przyprawach przynajmniej dwie godziny. Najlepiej przygotować go wieczorem i upiec następnego dnia rano.
Jak więc upiec świąteczny soczysty boczek w marynacie z miodu i ziół? Wystarczy wybrać ten przepis i postępować według kolejnych kroków. Boczek uda się już za pierwszym razem i stanie się gwiazdą rodzinnego spotkania w Boże Narodzenie.
- 1. krok – natarcie boczku przyprawami
- 2. krok – przygotowanie marynaty i umieszczenie w niej boczku
- 3. krok – przełożenie boczku do formy i wlanie bulionu
- 4. krok – pieczenie boczku pod folią aluminiową przez 90 minut
- 5. krok – pieczenie boczku bez folii aluminiowej przez 45 minut
Jak upiec boczek, żeby był soczysty i miękki?
W tym przepisie boczek marynowany w miodzie i ziołach piecze się w piekarniku. Mięso wraz z resztkami marynaty przekłada się do formy do zapiekania. Wlewa się do niej także bulion warzywny, dzięki któremu boczek nie będzie wysychał w czasie pieczenia. Mięso chroni także folia aluminiowa, którą przykrywa się formę. W ten sposób świąteczny boczek piecze się przez półtorej godziny. Następnie zdejmuje się przykrycie i dopieka boczek jeszcze przez 45 minut. Od czasu do czasu należy skropić mięso powstałym w czasie pieczenia sosem. Dzięki temu świąteczny boczek marynowany w miodzie i ziołach będzie miękki i soczysty, a skórka stanie się przyjemnie chrupiąca.
SKŁADNIKI
- 1 i 1/2 kg boczku wieprzowego surowego
- 3/4 szklanki bulionu warzywnego
- 1 łyżka soli
- 2 łyżeczki mielonej wędzonej słodkiej papryki
- 1 łyżeczka zmielonego czarnego pieprzu
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 1 łyżeczka suszonego majeranku
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
- Marynata:
- 3 łyżki miodu
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka musztardy
- 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Umyty i osuszony boczek natrzeć solą, pieprzem, papryką, tymiankiem, majerankiem i czosnkiem.
- Do miski przelać oliwę z oliwek. Dodać miód, musztardę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Wymieszać, aż składniki się połączą.
- Boczek włożyć do marynaty i dokładnie natrzeć nią mięso.
- Miskę przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na 2 godziny lub całą noc.
- Mięso wyjąć wcześniej z lodówki i odstawić, aby nabrało temperatury otoczenia.
- Boczek przełożyć do formy do zapiekania skórką do góry. Polać pozostałą marynatą. Do formy wlać bulion warzywny i przykryć folią aluminiową.
- Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni C i piec przez 90 minut.
- Zdjąć folię aluminiową i skropić mięso powstałym w czasie pieczenia sosem.
- Zwiększyć temperaturę do 190 stopni C i piec przez 45 minut. Co jakiś czas skrapiać wierzch sosem.
- Podawać w święta Bożego Narodzenia na ciepło z sosem lub po ostygnięciu jako wędlinę.