Tradycyjne kopytka: przepis

2021-03-29
Przepis na tradycyjne kopytka
Autor: Shutterstock Tradycyjne kopytka to doskonały dodatek do mięs, ale mogą też stanowić samodzielne danie
łatwy
45 min
4

Kopytka to bardzo prosta potrawa z ziemniaków, którą podać można nawet na najbardziej wykwintny obiad. Przepis na kopytka z ziemniaków jest prosty na tyle, że zrobić je może nawet początkujący kucharz. Kopytka to kluski idealne do mięs w sosie. Można je także podać z sosem grzybowym lub po prostu okraszone smażonym boczkiem i cebulką. Doskonale smakują odsmażone. Miękkie, pulchniutkie kopytka są spełnieniem marzeń o domowym daniu na pocieszenie. 

SKŁADNIKI

  • 1 kg ziemniaków
  • 50 g mąki pszennej
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 1-2 jajka
  • sól
  • gałka muszkatołowa
  • masło

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ziemniaki umyj i ugotuj w wodzie lub w naczyniu do gotowania na parze.
  • Jeszcze gorące obierz ze skórki i przeciśnij przez prasę do ziemniaków.
  • Do masy dodaj jaja, przypraw solą oraz gałką muszkatołową.
  • Dodaj mąkę i mąkę ziemniaczaną.
  • Z ciasta uformuj wałki (około 2 cm grubości każdy), spłaszcz je lekko i pokrój na ukośne kluseczki.
  • Kluski wrzucaj na gotującą się osoloną wodę.