Bajecznie proste pikantne kopytka
2021-03-29

łatwy
15 min
4
Kopytka to częsty sposób na zagospodarowanie nadmiaru ugotowanych ziemniaków, które zostały np. z poprzedniego dnia. Zwykłe kluseczki ziemniaczane mogą nabrać bardziej zdecydowanego smaku za pomocą jednego dodatku! Wypróbuj nasz przepis na pikantne kopytka, zawsze już będziesz takich chciał!
Przepisy opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 1 kg ugotowanych ziemniaków
- 20 dag startego bardzo ostrego żółtego sera
- 2 jajka
- 25-30 dag mąki
- sól, pieprz i papryka do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ugotowane ziemniaki ubić na puree albo przepuścić przez praskę.
- Wymieszać z mąką i serem startym na tarce o małych oczkach.
- Wbić jajka, dodać przyprawy i wyrobić ciasto.
- Toczyć z niego wałki, lekko spłaszczyć i pociąć ukośnie na niewielkie kluski. Gotować w osolonym wrzątku do wypłynięcia.
- Podawać ze stopionym wędzonym boczkiem, posypane zieleniną.