Jak przechowywać ugotowane ziemniaki? Proste triki na świeże i pyszne kartofle
Ziemniaki to jedne z najpopularniejszych i tanich warzyw, które są w sklepach przez cały rok. To pyszny i zdrowy składnik wielu potraw. Tradycyjnie podaje się je gotowane w wodzie jako dodatek do dań głównych. Jak przechowywać ugotowane ziemniaki? Czy lodówka to dobre miejsce dla gotowanych ziemniaków?
Spis treści
- Jak przechowywać ugotowane ziemniaki?
- Przez ile dni można przechowywać gotowane ziemniaki?
- Jak rozpoznać zepsute ugotowane ziemniaki?
- Co zrobić z ugotowanych ziemniaków?
Jak przechowywać ugotowane ziemniaki?
Ugotowanie większej ilości ziemniaków to sposób na obiad w ciągu zabieganego tygodnia. Dzięki temu przygotowanie posiłku jest błyskawiczne. Warto jednak wiedzieć, jak prawidłowo przechowywać ziemniaki po ugotowaniu, aby nie straciły smaku i cennych składników odżywczych. Najlepszym sposobem na przedłużenie świeżości ugotowanych ziemniaków jest przechowywanie ich w lodówce.
Przez ile dni można przechowywać gotowane ziemniaki?
Gotowane ziemniaki zachowają smak i świeżość nawet do czterech dni pod warunkiem, że będą prawidłowo przechowywane. Po ugotowaniu i ostudzeniu należy przełożyć je do pojemnika z pokrywką i wstawić do lodówki. W chłodnej temperaturze nie stracą ani smaku, ani aromatu. W ten sam sposób można ocalić resztki ziemniaków, które zostały z obiadu.
W lodówce można też przechowywać pieczone ziemniaki i purée ziemniaczane. Kartofle z piekarnika są dobre jeszcze przez trzy dni. Najlepiej zjeść je jak najszybciej, ponieważ z każdym kolejnym dniem tracą chrupkość. Purée z ziemniaków należy przełożyć do szczelnego pojemnika przeznaczonego do przechowywania żywności. Swój smak zachowają do maksymalnie czterech dni. W czasie odgrzewania do purée warto dodać odrobinę masła lub kilka łyżek mleka.
Do lodówki można wstawić obrane surowe ziemniaki. Należy umieścić je w misce z zimną wodą i w takiej formie wstawić do lodówki. Jak długo obrane ziemniaki mogą leżeć w wodzie przed ugotowaniem? Warto wykorzystać je w ciągu doby. Po upływie 24 godzin nie nadają się już do jedzenia.
Surowe lub ugotowane ziemniaki należy przechowywać w pojemnikach przeznaczonych do żywności. Nie powinny być wykonane z metalu, ponieważ może wchodzić w reakcję z kwasami znajdującymi się w kartoflach. Wpływa to negatywnie na smak i aromat potraw z ziemniaków.
Jak rozpoznać zepsute ugotowane ziemniaki?
Zbyt długo przechowywane w lodówce ugotowane ziemniaki nie nadają się do spożycia. Zjedzenie ich może być niebezpieczne, a nawet szkodliwe dla zdrowia. Zanim ziemniaki ugotowane w wodzie, pieczone czy w formie purée wylądują na talerzach, koniecznie trzeba sprawdzić ich wygląd, aromat i smak.
Gotowane ziemniaki, które się zepsuły, wydzielają specyficzny zapach. Tracą kolor, stają się szarawe, miękkie i śliskie. Pojawiają się przebarwienia i plamy, a w skrajnych przypadkach nawet pleśń. Najszybciej psują się gotowane ziemniaki, które były przechowywane w niewłaściwy sposób lub spędziły więcej niż cztery dni w lodówce.
Co zrobić z ugotowanych ziemniaków?
Poniżej znajdziecie kilka propozycji na wykorzystanie gotowanych ziemniaków. Wszystkie przepisy są proste i nie wymagają skompilowanych czynności. Dzięki nim możecie przyrządzić obłędne dania z gotowanych ziemniaków, które zaskoczą łatwością przygotowania i wyśmienitym smakiem.
- Nioki: przepis na włoskie kluski ziemniaczane gnocchi
- Pieczone kotlety z gotowanych ziemniaków: przepis na kotlety ziemniaczane z serem
- Ziemniaki gniecione z piekarnika. Chrupka skorupka skrywa cudownie kremowe wnętrze
- Weź ziemniaki i te składniki z lodówki. Tani przepis na pyszny dodatek do obiadu
- Cudowna sałatka. Super połączenie ziemniaków i tuńczyka
Zobacz galerię i poznaj proste metody na gotowanie ziemniaków. Poniżej znajdziesz także quiz, w którym możesz sprawdzić swoją wiedzę o ziemniakach.