Weź ziemniaki i te składniki z lodówki. Tani przepis na pyszny dodatek do obiadu
Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
Ziemniaki to uniwersalny dodatek do obiadu. Jednak gotowane w wodzie lub pieczone szybko mogą się znudzić. Wystarczy jednak dodać do nich kilka prostych składniki, aby zamienić zwykłe ziemniaki w kulinarne cudo. Jak więc podkręcić ziemniaki, aby pysznie smakowały? Poznajcie sprawdzony przepis na ziemniaki w nowej odsłonie, które zachwycą łatwością przygotowania i obłędnym smakiem.
Ziemniaki do obiadu – składniki
Pyszne i aromatyczne ziemniaki, które odmienią niejeden obiad, przyrządza się z kilku prostych składników. Wszystkie potrzebne produkty są łatwo dostępne, a ich cena nie jest wygórowana. Dodatkową zaletą tego przepisu jest to, że można wykorzystać ziemniaki, które zostały z poprzedniego dnia. Dzięki temu nic się nie zmarnuje.
Aby zrobić ziemniaki do obiadu według tego sprawdzonego przepisu, wykorzystuje się takie składniki jak:
- ziemniaki
- cebula
- marchewka
- czosnek
- starty żółty ser
- oliwa z oliwek
- przyprawy – sól, pieprz, tymianek
Jak zrobić ziemniaki do obiadu?
Przepis na smakowite ziemniaki z dodatkiem warzyw i sera jest łatwy i szybki. Przygotowuje się je według poszczególnych kroków, które nikomu nie powinny sprawić przykrych niespodzianek. Jeżeli lubicie ziemniaki, sprawdźcie ten przepis i przekonajcie się sami.
Jak więc zrobić pełne smaku ziemniaki do obiadu? Wystarczy postępować według tego sprawdzonego przepisu, a danie wyjdzie pierwsza klasa.
- 1. krok – ugotowanie, ostudzenie i pokrojenie w plastry ziemniaków
- 2. krok – podsmażenie cebuli i marchewki z czosnkiem i przyprawami
- 3. krok – ułożenie w formie do zapiekania ziemniaków, podsmażonych warzyw i posypanie ich startym żółtym serem
- 4. krok – zapieczenie ziemniaków w piekarniku
Jak podawać ziemniaki?
W tym sprawdzonym przepisie ziemniaki gotowane zapieka się w piekarniku z dodatkiem marchewki, cebuli i żółtego sera. To pyszny dodatek do wielu różnych dań obiadowych, który sprawi, że obiad będzie prezentował się apetycznie i stanie się jeszcze bardziej sycący. Tak przyrządzone ziemniaki można podawać do kotletów schabowych czy tradycyjnych mielonych. Świetnie smakują z pieczonym kurczakiem i podkręcą dania z rybami w roli głównej.
SKŁADNIKI
- 1 kg ziemniaków
- 100 g startego żółtego sera
- 1 marchew
- 1 cebula
- 4 ząbki czosnku
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Obrane i umyte ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, aż staną się miękkie. Odcedzić i odstawić, a następnie pokroić w plastry.
- Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek i smażyć na niej pokrojoną w kostkę cebulę, aż się zeszkli. Dodać startą na tarce marchewkę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawić solą, pieprzem i tymiankiem. Wymieszać i smażyć, aż warzywa staną się miękkie.
- Plastry ziemniaków ułożyć w formie do zapiekania. Na wierzch wyłożyć podsmażone warzywa i posypać startym żółtym serem.
- Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 15 minut, aż ser się roztopi.
- Podawać jako dodatek do obiadu.