Weź ziemniaki i te składniki z lodówki. Tani przepis na pyszny dodatek do obiadu

ziemniaki do obiadu
Autor: Shutterstock Zamiast gotowanych, podaj pieczone. Z tymi dodatkami ziemniaki smakują obłędnie.
łatwy
30 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Ziemniaki to uniwersalny dodatek do obiadu. Jednak gotowane w wodzie lub pieczone szybko mogą się znudzić. Wystarczy jednak dodać do nich kilka prostych składniki, aby zamienić zwykłe ziemniaki w kulinarne cudo. Jak więc podkręcić ziemniaki, aby pysznie smakowały? Poznajcie sprawdzony przepis na ziemniaki w nowej odsłonie, które zachwycą łatwością przygotowania i obłędnym smakiem.

Ziemniaki do obiadu – składniki

Pyszne i aromatyczne ziemniaki, które odmienią niejeden obiad, przyrządza się z kilku prostych składników. Wszystkie potrzebne produkty są łatwo dostępne, a ich cena nie jest wygórowana. Dodatkową zaletą tego przepisu jest to, że można wykorzystać ziemniaki, które zostały z poprzedniego dnia. Dzięki temu nic się nie zmarnuje.

Aby zrobić ziemniaki do obiadu według tego sprawdzonego przepisu, wykorzystuje się takie składniki jak:

  • ziemniaki
  • cebula
  • marchewka
  • czosnek
  • starty żółty ser
  • oliwa z oliwek
  • przyprawy – sól, pieprz, tymianek

Jak zrobić ziemniaki do obiadu?

Przepis na smakowite ziemniaki z dodatkiem warzyw i sera jest łatwy i szybki. Przygotowuje się je według poszczególnych kroków, które nikomu nie powinny sprawić przykrych niespodzianek. Jeżeli lubicie ziemniaki, sprawdźcie ten przepis i przekonajcie się sami.

Jak więc zrobić pełne smaku ziemniaki do obiadu? Wystarczy postępować według tego sprawdzonego przepisu, a danie wyjdzie pierwsza klasa.

  • 1. krok – ugotowanie, ostudzenie i pokrojenie w plastry ziemniaków
  • 2. krok – podsmażenie cebuli i marchewki z czosnkiem i przyprawami
  • 3. krok – ułożenie w formie do zapiekania ziemniaków, podsmażonych warzyw i posypanie ich startym żółtym serem
  • 4. krok – zapieczenie ziemniaków w piekarniku

Jak podawać ziemniaki?

W tym sprawdzonym przepisie ziemniaki gotowane zapieka się w piekarniku z dodatkiem marchewki, cebuli i żółtego sera. To pyszny dodatek do wielu różnych dań obiadowych, który sprawi, że obiad będzie prezentował się apetycznie i stanie się jeszcze bardziej sycący. Tak przyrządzone ziemniaki można podawać do kotletów schabowych czy tradycyjnych mielonych. Świetnie smakują z pieczonym kurczakiem i podkręcą dania z rybami w roli głównej.

SKŁADNIKI

  • 1 kg ziemniaków
  • 100 g startego żółtego sera
  • 1 marchew
  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Obrane i umyte ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, aż staną się miękkie. Odcedzić i odstawić, a następnie pokroić w plastry.
  • Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek i smażyć na niej pokrojoną w kostkę cebulę, aż się zeszkli. Dodać startą na tarce marchewkę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawić solą, pieprzem i tymiankiem. Wymieszać i smażyć, aż warzywa staną się miękkie.
  • Plastry ziemniaków ułożyć w formie do zapiekania. Na wierzch wyłożyć podsmażone warzywa i posypać startym żółtym serem.
  • Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 15 minut, aż ser się roztopi.
  • Podawać jako dodatek do obiadu.
Ziemniaki! Dlaczego warto je jeść? Co można zrobić z ziemniaków?
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej