Marchew: jak kupować, przechowywać i gotować wybitnie pyszną marchewkę
Marchew to jedno z tych warzyw, które wszyscy lubimy za chrupkość i słodycz. To także warzywo, które można przechowywać w domu bardzo długo. Pod warunkiem, że robimy to prawidłowo. Warto również wiedzieć, jak gotować marchewkę, aby jej smak był słodki i wyrazisty.
Spis treści
- Jak kupić najlepsze marchewki
- Jak przechowywać całe, świeże marchewki
- Jak przechowywać marchew kupioną w workach
- Jak przechowywać obrane i/lub pokrojone marchewki
- Jak przechowywać pojedyncze młode marchewki z nacią
- Jak zamrażać marchewki
- Jak przywrócić jędrność zwiędniętej marchwi
- Jak gotować marchewkę?
- Jak piec marchewkę?
- Jak gotować marchewkę na parze?
- Jak gotować mrożone marchewki?
- Właściwości odżywcze marchwi
Marchew, dodawana prawie do każdego dania gotowanego, częściej niż inne warzywa zjadana jest również na surowo po wyszorowaniu i obraniu. Większość marchwi jest pomarańczowa, ale są też odmiany żółte, fioletowe, białe i czerwone - i występują w wielu kształtach i rozmiarach, ale wszystkie smakują tak samo. Słodycz marchwi dobrze komponuje się z jej pikantnymi kuzynami, członkami tej samej rodziny roślin, w tym koperkiem, pietruszką, trybulą, kolendrą (nacią i nasionami), koprem włoskim, anyżem i kminkiem. Słodycz marchwi można wzmocnić miodem i pomarańczą lub zrównoważyć kwasem, takim jak sok z cytryny lub ocet.
Spróbuj: Tarta marchewka z musztardowym winegretem: soczysta surówka na co dzień
Jak kupić najlepsze marchewki
Wybierz marchewki jędrne, o gładkiej skórce i jasnym kolorze. Jeśli warzywa mają nać, upewnij się, że wygląda świeżo, ulistnione pędy nie są suche ani zwiędłe. Zielona nać marchwi jest jadalna, ale gorzka. Śmiało używaj jej w niewielkich ilościach do sałatek lub przygotuj pesto. Unikaj pękniętych lub miękkich marchewek lub tych zazielenionych u góry (będą mniej słodkie). Małe marchewki - karotki - mają słodszy smak niż duże. Najlepiej wybrać marchewki o średnicy mniejszej niż 3 cm.
Młode marchewki „baby”, sprzedawane obrane i wstępnie umyte w plastikowych torebkach, zazwyczaj wcale nie są małymi marchewkami, ale raczej kawałkami dużej marchwi, która została specjalnie pocięta i uformowana. Prawdziwe młode marchewki są po prostu zbierane, zanim osiągną dojrzały rozmiar. Prawdziwe młode marchewki są cienkie jak palec i zaopatrzone w nać.
Jeśli kupujesz marchew na soki, szukaj odmian oznaczonych „przeznaczona na sok”
Znane i uwielbiane ze swojej chrupkości, świeże marchewki są dostępne przez cały rok - ale utrzymanie tych warzyw korzeniowych w dobrym stanie wymaga trochę wiedzy na temat przechowywania. Podpowiem Ci, jak przechowywać marchewki, aby jak najdłużej zachowały chrupkość.
Przeczytaj Marchew: dlaczego warto ją jeść? Właściwości, własności, zastosowanie
Jak przechowywać całe, świeże marchewki
Marchew można kupić na kilka sposobów: zapakowaną w perforowaną torebkę bez warzyw, sprzedawaną pojedynczo do samodzielnego wyboru i pakowania lub w pęczkach na targu, prosto z ziemi (zwykle wiosną, na początku sezonu wegetacji). I tak jak możesz kupić różnie sprzedawane marchewki, tak są różne sposoby ich przechowywania. Zobacz niżej.
Jak przechowywać marchew kupioną w workach
Całe marchewki lub małe marchewki, które kupujesz w plastikowej torbie ze sklepu spożywczego, mają długi okres przydatności do spożycia, ale można go wydłużyć, jeśli będziesz odpowiednio przechowywać marchewki. Trzymaj marchewki w woreczku, w którym je przyniosłaś. Przechowuj torbę za marchwią w szufladzie na warzywa w lodówce. Chłodny pojemnik na świeże warzywa i wentylowana torebka zapewnią marchewce odpowiednią ilość wilgoci - będzie wystarczająco sucha, aby zapobiec gniciu i wystarczająco wilgotna, aby marchewka była chrupiąca nawet przez miesiąc.
Jak przechowywać obrane i/lub pokrojone marchewki
Marchewkę najlepiej przechowywać nieobraną. Skórka chroni ją przed wysychaniem. Jeśli jednak przygotowujesz duży posiłek i dla skrócenia czasu gotowania potrzebujesz z wyprzedzeniem marchewkę obrać i pokroić, to zachowanie jej chrupkości może być wyzwaniem. Jak przechować obraną i pokrojoną marchewkę?
Napełnij pojemnik zimną wodą i dodaj kilka kropli soku z cytryny, aby ją zakwasić.
Marchewki obierz i pokrój - możesz zostawić w całości lub pokroić w słupki lub talarki.
Umieść marchewki w pojemniku.
Przechowuj w lodówce.
W ten sposób marchew można przechowywać nawet przez miesiąc.
Jak przechowywać pojedyncze młode marchewki z nacią
Usuń większość naci, pozostawiając około 3 cm zielonych łodyżek. Naci nie wyrzucaj zrób z niej pesto. Korzenie umyj wodą. Umieść w torbie z zamkiem błyskawicznym i pozostaw otwartą. Przechowuj w lodówce. Usunięcie naci pozwala utrzymać wilgoć i składniki odżywcze w korzeniu. Ta metoda pozwala przechowywać marchewki nawet przez miesiąc.
Polecam przepis na Pesto z naci marchewki: jak zrobić pyszne pesto z liści marchwi
Jak zamrażać marchewki
Przed zamrażaniem większość warzyw zanurza się we wrzącej wodzie (blanszuje) i przenosi do wody z lodem (szokuje). To spowalnia aktywność enzymu zawartego w marchwi, który mógłby zmienić smak i teksturę. Oto jak to zrobić:
Doprowadź wodę do wrzenia.
Przygotuj miskę wody z lodem.
Usuń wierzchołki marchwi. Obierz i pokrój marchewki na talarki, w słupki lub w kostkę.
Marchewki włóż do wrzącej wody na 2 minuty.
Za pomocą łyżki cedzakowej przenieś marchewki do wody z lodem; zostaw je w wodzie, aż ostygną.
Przełóż marchewki na papierowy ręcznik i pozostaw do wyschnięcia.
Przenieś marchewki na tacę wyłożoną papierem do pieczenia, upewniając się, że kawałki warzywa się nie dotykają.
Wstaw do zamrażarki na godzinę.
Przenieś marchewki do woreczka do zamrażarki i przechowuj w zamrażarce do 3 miesięcy.
Jak przywrócić jędrność zwiędniętej marchwi
Obrane lub nie, jeśli marchewki zwiędły, stały się miękkie i wiotkie, pod zadnym pozorem ich nie wyrzucaj. Nawet zwiędnięte możesz ugotować w zupie. Można także odzyskać ich jędrność. Podobnie jak inne owoce i warzywa, marchew uwielbia wodę, a woda ożywi wiotkie marchewki. Oto jak ponownie odświeżyć marchewki:
Napełnij pojemnik wodą.
Umieść marchewki w wodzie.
Wstaw do lodówki na godzinę.
Jeśli marchewki są wiotkie, ponieważ trochę wyschły, ta metoda powinna przywrócić ich chrupkość - powinny być tak samo soczyste i jędrne, jak wtedy, gdy przyniosłaś je do domu z targu.
Koniecznie spróbuj: Marchewkowe pikle z lodówki
Jak gotować marchewkę?
Wyszoruj, przytnij, obierz (w razie potrzeby) i pokrój marchewki na plastry o grubości 1 cm. Gotuj w małej ilości wrzącej wody pod przykryciem, aż będzie miękka, zajmie to od 7 do 9 minut. Odlej wodę z gotowania, dodaj masło i drobno posiekane świeże zioła. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Jak piec marchewkę?
Wyszoruj, przytnij końce, obierz (w razie potrzeby) i pokrój po przekątnej na plastry o grubości 1,5 cm. Na 500 g marchewki w dużej misce połącz 4 łyżeczki roztopionego masła, 2 łyżeczki oleju rzepakowego, 1 łyżeczkę mielonego kardamonu i 1/2 łyżeczki soli. Dodaj marchewki i dobrze wymieszaj. Rozłóż równą warstwę na blasze do pieczenia. Piecz w piekarniku 200°C do miękkości i zrumienienia, zazwyczaj potrzeba na to około 30 minut, w czasie pieczenia dwukrotnie przemieszaj marchewkę. W ten sposób otrzymasz 6 porcji obłędnie pysznej marchewki.
Wypróbuj: Pieczone marchewki miodowe: pyszny dodatek do mięsa i nie tylko
Jak gotować marchewkę na parze?
Wyszoruj, przytnij, obierz (w razie potrzeby) i pokrój marchewki na plastry o grubości 1 cm. Umieść w koszyku do gotowania na parze ponad 2-3 cm od lustra wrzącej wody. Przykryj i gotuj na parze, mieszając raz, aż będzie chrupiąca, zajmie to od 5 do 7 minut. Wymieszaj z masłem i drobno posiekanymi świeżymi ziołami. Dopraw do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem.
Polecam: Glazurowana marchewka z pomarańczami
Jak gotować mrożone marchewki?
Mrożona marchewka ma bardziej miękką konsystencję niż świeża, dzięki czemu szybciej się gotuje i nadaje się do kremów, zup i pieczenia. Można ją również smażyć i to bez wcześniejszego rozmrażania. Dlaczego? Jak już wyżej wspomniałam, marchew przed zamrożeniem blanszuje się, zanurzając ją na krótko we wrzątku. Kluczem do utrzymania jędrnej konsystencji mrożonej marchewki jest nie przegotowanie. Zatem możesz ją gotować w wodzie, na parze, smażyć lub piec, ale skracając czas obróbki termicznej o 1/3. Mrożoną marchewkę można również ugotować w kuchence mikrofalowej. Umieść mrożoną marchewki w naczyniu z pokrywką przeznaczonym do kuchenek mikrofalowych. Podgrzewaj przez 2 minuty z pełną mocą. Mieszaj i kontynuuj ogrzewanie co 20 sekund, aż do całkowitego podgrzania. Wrzucić szczyptę soli, pieprzu, roztopionego masła lub oliwy extra vergine i świeżych ziół. Gotowe!
Właściwości odżywcze marchwi
Na koniec kilka ważnych uwag o wartości odżywczej marchwi. Marchew to jedno z niewielu warzyw, którego składniki odżywcze są w rzeczywistości bardziej dostępne dla organizmu po ugotowaniu niż na surowo. Z wyjątkiem soku z marchwi, surowa marchewka jest trudniejsza do rozkładu przez organizm niż gotowana marchew. Zobacz: Dlaczego gotowana marchewka jest zdrowsza niż surowa?
Wypróbuj: Przepyszne puree z ziemniaków i marchewki: reguluje pracę układ pokarmowego
Marchew, tak jak inne warzywa korzeniowe z jej rodziny, zawiera falcarinol i falcarindiol, dwa związki, które obniżają poziom cukru we krwi, pobierając glukozę z krwiobiegu do komórek w celu wykorzystania ich jako energii.
Warto wiedzieć, że 1 szklanka posiekanej surowej marchwi zawiera 52 kalorie, 12 gramów węglowodanów, 6 gramów cukrów ogółem, 4 gramy błonnika i 410 mg potasu.