Powrót do artykułu
Dieta tęczowa: jak dla zdrowia jeść zgodnie z kolorami?
Fot.: Shutterstock.com
Czerwone warzywa i owoce - tęczowa dieta
Fot.: Shutterstock.com
Pomarańczowe warzywa i owoce - dieta tęczowa
Fot.: Shutterstock.com
Żółte warzywa i owoce - dieta tęczowa
Fot.: Shutterstock.com
Zielone warzywa i owoce - tęczowa dieta
Fot.: Shutterstock.com
Fioletowo-niebieskie warzywa i owoce - dieta tęczowa
Fot.: Shutterstock.com
Zobacz następną galerię
Najlepsze przepisy z pigwy i pigwowca - TOP 10
Najlepsze przepisy z pigwy i pigwowca - TOP 10

Najlepsze przepisy z pigwy i pigwowca - TOP 10

Dieta tęczowa - twój kolorowy jadłospis

Tęczowa dieta jest banalnie prosta w stosowaniu. Wystarczy w ciągu tygodnia zjeść warzywa i owoce we wszystkich kolorach tęczy: czerwone, pomarańczowe, żółte, zielone, fioletowe. Codziennie należy zjeść co najmniej 400 g surowych, gotowanych lub mrożonych warzyw podzielonych na 4 porcje oraz 1 porcję owoców w dowolnie wybranym kolorze. 

Sprawdźcie na kolejnych zdjęciach >>>

Dieta tęczowa - wszystkie kolory tęczy na twoim stole

Dieta tęczowa to owocowo-warzywna dieta dla utrzymania dobrej formy

Czerwony

Czerwone warzywa i owoce pewnie jesz codziennie. Warto jednak przypomnieć sobie, co możemy znaleźć na lokalnym straganie lub w pobliskim warzywniaku. 

Czerwone warzywa: 

czerwona papryka
pomidory
czerwona cebula
czerwony ziemniak
rzodkiewka

Czerwone owoce:

truskawki
maliny
brzoskwinie
nektarynki
czerwone pomarańcze sycylijskie
porzeczki
owoc granatu

Pomarańczowy

Stosowanie koloru pomarańczowego w diecie jest proste. Większość warzyw i owoców zawierająca karotenoidy jest ci dobrze znana. Inne może cię zaskoczą, a może jednak nie? Stragany i sklepy pełne są pomarańczowych warzyw. Najbardziej popularna to oczywiście marchew oraz dynia. 

Pomarańczowe warzywa:

marchew
papryka
dynia
pomidory

Pomarańczowe owoce:

morele
pomarańcze
mandarynki

Żółty

Żółte warzywa i owoce to podstawa naszej diety. Wszystkie odcienie żółci pokarmów roślinnych to cenne antoksantyny. Są to bezbarwne lub jasnożółte pochodne flawonowe. Występują we wszystkich owocach i warzywach o jasnej barwie. Jak je rozpoznać? Jeśli warzywo lub owoce po przekrojeniu zmienia barwę na brunatną, to znak, że antoksanytyny uległy ultenieniu. Ale to barwnik odporny na wysoką temperaturę. Przetrwa gotowanie, duszenie i pieczenie. 

Żółte warzywa:

ziemniaki
kalafior
cebula
korzeń pietruszki
korzeń żółtej marchwi
kukurydza
kabaczek
patison
żółte pomidory
żółte buraki
imbir
papryka
żółta fasolka szparagowa

Żółte owoce:

jabłka
gruszki
ananas
cytryna

Zielony

Warto grać w zielone, bo wygrywa się zdrowie. Zielone chlorofile dostarczysz organizmowi ze wszystkimi soczyście zielonymi warzywami i owocami.

Zielone warzywa:

kapusta
jarmuż
kalarepa
brokuły
szpinak
zielony groszek
zielona fasolka szparagowa
szparagi
liście selera
natka pietruszki
liście ziół
papryka

Zielone owoce:

jabłka
agrest
minikiwi
limonka

Fioletowy

Antocjany oraz betacyjany nadają warzywom i owocom barwę od purpurowej, przez fioletową do ciemno niebieskiej. Najtrwalsze są te występujące w środowisku kwaśnym. Dlatego warto potrawy przygotowane z fioletowych warzyw lub owoców zakwasić. To nie tylko podtrzyma kolor, ale także zapobiegnie utlenieniu się barwnika i zachowaniu jego właściwości. 

Fioletowe warzywa:

czerwona kapusta
fioletowe ziemniaki
buraki
botwina
bakłażany
fioletowa fasolka szparagowa

Fioletowe owoce:

jeżyny
maliny
czarne porzeczki
żurawina
aronia

Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska
email