Rzodkiewka - kalorie, właściwości i przepisy. Czy warto jeść rzodkiewkę?

2020-05-07 13:49 Anna Szubińska
Rzodkiewka
Autor: Shutterstock Rzodkiewka kojarzy się z wiosną i wiosennym przebudzeniam

Rzodkiewka to taki pierwszy warzywny zwiastun wiosny. Kiedy rzodkiewka, obok innych nowalijek, pojawia się na straganach motywuje do lekkiej, wiosennej diety opartej na warzywach. Co kryje w sobie rzodkiewka i jak stosować ją w kuchni?

Beszamel: Nowalijki – czy warto je jeść?

To warto wiedzieć o rzodkiewce:

  1. Kalorie i wartości odżywcze rzodkiewki
  2. Właściwości rzodkiewki
  3. Zastosowanie rzodkiewki w kuchni
  4. Rzodkiewka - przepisy
  5. Odmiany rzodkiewki
  6. Kupowanie i przechowywanie rzodkiewki

Angielska nazwa rzodkiewki (radish) powstała z połączenia łacińskiego słowa "radix" oznaczającego korzeń i greckiego "raphanus" czyli szybko pojawiający się. I rzeczywiście rzodkiewka wysiana do gleby kiełkuje najszybciej ze wszystkich warzyw, dzięki niej skrzynki czy zagonki szybko zielenieją. Jest też jednym z pierwszych wiosennych warzyw pojawiających się w sprzedaży. Warto korzystać z jej obfitości, zwłaszcza wiosną i latem, kiedy jest młoda i świeża, bo ma wiele właściwości prozdrowotnych i jest cennym źródłem składników odżywczych.

Rzodkiewka - kalorie i wartości odżywcze

Rzodkiewka jest niskokaloryczna - 100 gram korzenia rzodkiewki ma zaledwie 16 kalorii, a przy okazji jest bardzo dobrym źródłem błonnika pokarmowego. Nie zawiera tłuszczu, składa się głównie z węglowodanów (w sporej części z cukrów prostych) z domieszką białka. Rzodkiewka jest dobrym źródłem witaminy C w diecie. Zjadając ją dostarczamy organizmowi także sporej ilości potasu, witaminy B6, wapnia, magnezu i sodu.

Rzodkiewka - właściwości

Dzięki dużej zawartości witaminy C, która jest znakomitym przeciwutleniaczem, rzodkiewka wpływa na odmłodzenie organizmu, regeneruje komórki i działa przeciwstarzeniowo. Z kolei zawarty w niej potas reguluje ciśnienie krwi, dlatego odpowiednia jego ilość w diecie zalecana jest nadciśnieniowcom. Dzięki dużej zawartości błonnika rzodkiewka pomaga przy problemach trawiennych, wspiera także utrzymywanie właściwej wagi. Działa żółciopędnie, stosowana jest więc przy problemach z wątrobą. Z kolei zawarte w rzodkiewce związki siarki pomagają wzmocnić włosy i paznokcie.

Rzodkiewka - zastosowanie w kuchni

Rzodkiewkę jada się przede wszystkim na surowo. Można ją chrupać jako przekąskę, lub podać z dipem lub jogurtem naturalnym. Jest znakomitym dodatkiem do sałatek ze świeżych warzyw, surówek, mizerii oraz wiosennych kanapek. Można również przygotować przetwory z rzodkiewki na zimę: na przykład zamarynować ją. Coraz częściej jest również wykorzystywana do dań ciepłych - zup i zapiekanek.Tyle z korzenia. Ale warto wiedzieć, że w kuchni można także wykorzystać liście rzodkiewki, zwłaszcza młode. Świetnie nadają się do zielonych koktajli, można z nich przygotować pesto lub zrobić dodatek do obiadu na ciepło. Mają gorzko-ostry, ale świeży smak i są nie mniej zdrowe iż bulwy.

Nie zapominajmy również o kiełkach rzodkiewki - mają delikatny smak i wszystkie składniki odżywcze dojrzałej rośliny. Znakomicie smakują jako dodatek do kanapek i sałatek, spełniają tez funkcje dekoracyjne na talerzu.

Rzodkiewka - przepisy

Rzodkiewka po polsku, czyli przepis na swojską surówkę

Wiosenny chłodnik z rzodkiewką: łatwy przepis dla każdego

Zupa rzodkiewkowa - przepis na zupę poprawiającą urodę

Twarożek z rzodkiewką i czarnuszką

Makaron zapiekany z rzodkiewkami - oryginalny przepis

Pikle z rzodkiewek - jak zrobić?

Rzodkiewka - odmiany

Myśląc rzodkiewka myślimy o niewielkich, okrągłych warzywach, o gładkiej czerwonej skórce i białym, lekko ostrawym w smaku miąższu. Tymczasem można rozróżnić wiele gatunków rzodkiewki. Różnią się one intensywnością smaku oraz wyglądem. Rzodkiewki mogą być całe czerwone, jak na przykład odmiany carmen i fiesta lub lub mieć białą końcówkę korzenia - jak krakowianka. Opolanka z kolei ma wydłużony kształt i jest biało-różowa. Cały biały i wydłużony w kształcie jest sopel lodu, a redheart ma białą skórkę i różowy miąższ.

Rzodkiewka - kupowanie i przechowywanie

Pierwsze pęczki młodej rzodkiewki pojawiają się w sklepach i na bazarach już w kwietniu i maju. I choć wtedy najbardziej jesteśmy spragnieni świeżości młodych warzyw na leży uważać. Nowalijki uprawiane są w szklarniach i często mocno nawożone. Można się więc nimi rozczarować - zarówno smakiem, jak i właściwościami. Dlatego trzeba uważnie wybierać, to co kupujemy - o przenawozowaniu warzywa mogą świadczyć nadmiernych rozmiarów bulwy oraz zażółcenia na liściach. Lepiej wybrać te mniejsze, świeże i zielone, bez śladów gnicia i uszkodzeń. Rzodkiewkę można przechowywać kilka dni w lodówce, w przewiewnym naczyniu. Nie powinna być szczelnie zamknięta.

Podziel się opinią
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE