Jem na potęgę i chudnę z gracją. Ta nowalijka to moja tajna broń w walce z kilogramami
W poszukiwaniu zdrowych sposobów na odchudzanie, wiele osób sięga po różnorodne diety i suplementy. Często jednak zapomina się o prostych, ale niezwykle skutecznych rozwiązaniach dostępnych w naszych kuchniach. Jednym z nich jest rzodkiewka. To skromne warzywo może stać się kluczowym składnikiem diety wspomagającej odchudzanie.

Spis treści
- Czas na rzodkiewkę!
- Rzodkiewka - kalorie i wartości odżywcze
- Rzodkiewka - właściwości
- Rzodkiewka - odmiany
- Rzodkiewka - kupowanie i przechowywanie
- Rzodkiewka - zastosowanie w kuchni
- Rzodkiewka - przepisy
Czas na rzodkiewkę!
Angielska nazwa rzodkiewki (radish) powstała z połączenia łacińskiego słowa radix oznaczającego korzeń i greckiego raphanus, czyli szybko pojawiający się. Rzeczywiście rzodkiewka wysiana do gleby kiełkuje najszybciej ze wszystkich warzyw. Dzięki niej skrzynki czy zagonki szybko zielenieją. Jest też jednym z pierwszych wiosennych warzyw pojawiających się w sprzedaży. Warto korzystać z jej obfitości, zwłaszcza wiosną i latem, kiedy jest młoda i świeża, bo ma wiele właściwości prozdrowotnych i jest cennym źródłem składników odżywczych.
Rzodkiewka - kalorie i wartości odżywcze
Rzodkiewka jest niskokaloryczna. Porcja o wadze 100 g ma zaledwie 16 kalorii. Rzodkiewka jest bardzo dobrym źródłem błonnika pokarmowego. Nie zawiera tłuszczu, składa się głównie z węglowodanów (w sporej części z cukrów prostych) z domieszką białka. Rzodkiewka jest dobrym źródłem witaminy C w diecie. Zjadając ją, dostarczamy organizmowi także sporej ilości potasu, witaminy B6, wapnia, magnezu i sodu.
Rzodkiewka - właściwości
Dzięki dużej zawartości witaminy C, która jest znakomitym przeciwutleniaczem, rzodkiewka wpływa na odmłodzenie organizmu, regeneruje komórki i działa przeciwstarzeniowo. Z kolei zawarty w niej potas reguluje ciśnienie krwi, dlatego odpowiednia jego ilość w diecie zalecana jest nadciśnieniowcom. Dzięki dużej zawartości błonnika rzodkiewka pomaga przy problemach trawiennych i wspiera utrzymanie prawidłowej masy ciała. Działa żółciopędnie, stosowana jest więc przy problemach z wątrobą. Z kolei zawarte w rzodkiewce związki siarki pomagają wzmocnić włosy i paznokcie.
Rzodkiewka - odmiany
Myśląc rzodkiewka, w głowie pojawia się obraz niewielkich, okrągłych warzyw, o gładkiej czerwonej skórce i białym lekko ostrawym w smaku miąższu. Tymczasem gatunków rzodkiewki istnieje o wiele więcej. Różnią się one intensywnością smaku oraz wyglądem. Rzodkiewki mogą być całe czerwone, jak na przykład odmiany carmen i fiesta lub lub mieć białą końcówkę korzenia jak krakowianka. Opolanka z kolei ma wydłużony kształt i jest biało-różowa. Cały biały i wydłużony w kształcie jest sopel lodu, a redheart ma białą skórkę i różowy miąższ.
Rzodkiewka - kupowanie i przechowywanie
Pierwsze pęczki młodej rzodkiewki pojawiają się w sklepach i na bazarach już w kwietniu i maju. I choć wtedy najbardziej jesteśmy spragnieni świeżości młodych warzyw, należy uważać. Nowalijki uprawiane są w szklarniach i często mocno nawożone. Można się więc nimi rozczarować - zarówno smakiem, jak i właściwościami. Dlatego trzeba uważnie wybierać, to co kupujemy - o przenawozowaniu warzywa mogą świadczyć nadmiernych rozmiarów bulwy oraz zażółcenia na liściach. Lepiej wybrać te mniejsze, świeże i zielone, bez śladów gnicia i uszkodzeń. Rzodkiewkę można przechowywać kilka dni w lodówce, w przewiewnym naczyniu. Nie powinna być szczelnie zamknięta.
Rzodkiewka - zastosowanie w kuchni
Rzodkiewkę jada się przede wszystkim na surowo. Można ją chrupać jako przekąskę, lub podać z dipem lub jogurtem naturalnym. Jest znakomitym dodatkiem do sałatek ze świeżych warzyw, surówek, mizerii oraz wiosennych kanapek. Można również przygotować przetwory z rzodkiewki na zimę, czyli zamarynować ją w słoiku. Coraz częściej jest również wykorzystywana do dań ciepłych jak zupy i zapiekanki. Warto wiedzieć, że w kuchni można także wykorzystać liście rzodkiewki, zwłaszcza młode. Świetnie nadają się do zielonych koktajli, można z nich przygotować pesto lub zrobić dodatek do obiadu na ciepło. Mają gorzko-ostry, ale świeży smak i są nie mniej zdrowe niż bulwy.
Nie zapominajmy również o kiełkach rzodkiewki. Mają delikatny smak i wszystkie składniki odżywcze dojrzałej rośliny. Znakomicie smakują jako dodatek do kanapek i sałatek, spełniają tez funkcje dekoracyjne na talerzu.
Rzodkiewka - przepisy
Poniżej znajdziecie proste i sprawdzone przepisy na pyszne dania z chrupiącą rzodkiewką w roli głównej.
- Rzodkiewka po polsku, czyli przepis na swojską surówkę
- Wiosenny chłodnik z rzodkiewką: łatwy przepis dla każdego
- Zupa rzodkiewkowa - przepis na zupę poprawiającą urodę
- Twarożek z rzodkiewką i czarnuszką
- Makaron zapiekany z rzodkiewkami - oryginalny przepis
- Pikle z rzodkiewek - jak zrobić?
Zobacz galerię i poznaj inne przepisy na rzodkiewkę. Poniżej znajdziesz także szybki quiz, w którym możesz sprawdzić swoją wiedzę o czerwonych warzywach i owocach.
