Wiosenny chłodnik z rzodkiewką: łatwy przepis dla każdego

2021-03-29
Wiosenny chłodnik z rzodkiewką
Autor: Shutterstock Wiosenny chłodnik z rzodkiewką to lekkie i świeże danie na upalny dzień. 
łatwy
20 min
4

Wiosenny chłodnik z rzodkiewką to zimna zupa jedzona dla ochłody w upalny dzień. Chrupiące rzodkiewki, rześki ogórek i schłodzone kefir to trio doskonałe. Sycący, pełen wiosennej energii chłodnik z rzodkiewką doda wam siły. 

SKŁADNIKI

  • pęczek rzodkiewek
  • 1 długi ogórek
  • 2 szklanki kefiru
  • szczypiorek
  • koperek
  • ząbek czosnku
  • sól i pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

    Rzodkiewki umyj i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.

    Ogórek obierz ze skórki i również zetrzyj.

    Koperek i szczypiorek posiekaj i wrzuć do startych warzyw. Odsącz z nich nadmiar wody i dodaj roztarty z solą ząbek czosnku.

    Przed dodaniem kefiru należy go dobrze schłodzić i spienić w blenderze.

    Po dodaniu kefiru do warzyw, dopraw chłodnik solą i pieprzem, a następnie wymieszaj.

    Chłodnik podawaj bezpośrednio po przygotowaniu.