KIEŁKI: dlaczego warto jeść kiełki nasion?
Kiełki są nie tylko smacznym urozmaiceniem diety, ale także źródłem łatwo przyswajalnych substancji odżywczych. Jedzenie kiełków zaleca się w profilaktyce chorób cywilizacyjnych – zawału serca i nowotworów. Które kiełki są najbardziej wartościowe?
Spis treści
Dlaczego kiełki są tak cenne?
białka, węglowodany i tłuszcze skumulowane w nasionach są rozkładane podczas kiełkowania na łatwo przyswajalne związki proste,
zawierają cały zestaw witamin i mikroelementów w postaci szczególnie łatwo przyswajalnej,
w uprawie kiełków nie stosuje się żadnych nawozów ani środków chemicznych,
ułatwiają trawienie pokarmów i są niskokaloryczne,
zawierają duże ilości związków przeciwdziałających powstawaniu komórek nowotworowych.
Jakie nasiona można kiełkować?
Do kiełkowania używa się około 20 różnych roślin. Są to głównie rośliny motylkowe i zboża. Wszyscy znamy popularną i kiełkowaną w okresie Wielkanocy rzeżuchę. Oprócz niej do kiełkowania nadają się m.in.:
nasiona rzodkiewki,
lucerny,
pszenicy,
brokułów,
grochu,
kukurydzy,
fasoli mung.
Do najzdrowszych należą kiełki lucerny, brokułów, czy soczewicy, a w kuchni najbardziej popularna jest podkiełkowana fasola mung.
Jak kiełkować nasiona w domu?
Nasiona do kiełkowania potrzebują odpowiednich warunków – światła, wilgoci i temperatury. W sprzedaży dostępne są gotowe zestawy do uprawy kiełków – tzw. kiełkownice. Są to specjalne, piętrowe naczynia z tworzywa, w których najczęściej umieszcza się kilka rodzajów nasion jednocześnie. Najlepiej kupić specjalnie do tego celu przeznaczone nasiona, które nie są zaprawiane środkami ochrony roślin.
Innym sposobem jest wsypanie garści nasion do słoika, zalanie ich letnią wodą i obwiązanie słoika gazą. Po kilku godzinach wodę wylewamy i ustawiamy słoik do góry dnem na spodku lub talerzyku w widnym miejscu. Nasiona codziennie przepłukujemy, tak by były wilgotne, ale nie zanurzone w wodzie. Tym sposobem po kilku dniach otrzymamy soczyste kiełki. Do jedzenia nadają się tylko przez kilka dni (świeże są najbardziej wartościowe) i lepiej trzymać je w lodówce.