Kiełki - rodzaje kiełków, zastosowanie i uprawa w domu

2016-09-09 12:53

Kiełki są bogatym źródłem witamin. Nadają potrawom wyrazistości i ciekawszego smaku, a także są wyjątkowo dekoracyjne. Można  uprawiać je w domu przez cały rok. Sprawdź, jakie mają właściwości i zastosowanie.

kielki-rodzaje-kielkow-zastosowanie-i-uprawa-w-domu.jpg
Autor: thinkstockphotos.com Kiełki są bogatym źródłem witamin.

Spis treści

  1. Jakie są najpopularniejsze kiełki, które można uprawiać w domu?
  2. Jak uprawiać kiełki w domu?
  3. Uprawa kiełków w pojemniku
  4. Uprawa kiełków w kiełkownicy

Jakie są najpopularniejsze kiełki, które można uprawiać w domu?

Kiełki rzodkiewki - są bogate w witaminę C. Mają ostry, wyrazisty smak. Można je łączyć z białym serem i dekorować nimi kanapki.

Kiełki słonecznika - to źródło potasu, żelaza i magnezu. Mają lekko orzechowy smak. Nadają się na przekąskę lub jako dodatek do różnego rodzaju sałatek. 

Kiełki rzeżuchy - wpływają korzystnie na przemianę materii. Rzeżucha ma charakterystyczny, ostry smak. Można ją łączyć z serami, dodawać do zup czy sałatek.

Kiełki lucerny - nazywane są kiełkami życia - mają najwięcej wartości odżywczych spośród wszystkich kiełków. Te delikatne w smaku młode roślinki są idealne na kanapki i jako dodatek do surówek. 

Fasola mung - bogate źródło białka. Chrupiące i lekko kwaśne w smaku. 

Kiełki ciecierzycy - bogate w białko o lekko orzechowym posmaku. Polecane do przygotowania pasty.

Jak uprawiać kiełki w domu?

Różne gatunki gotowych kiełków bez problemu można kupić w sklepach. Ich pochodzenie i warunki uprawy nie są jednak do końca nam znane, dlatego radzimy uprawiać je samodzielnie w domu. Nie jest to trudne i pracochłonne. Kiełki można zasiać w plastikowym pojemniku lub też w specjalnej kiełkownicy.

Uprawa kiełków w pojemniku

Dno pojemnika wykładamy gazą lub watą. Wysypujemy na nią nasionka. Spryskujemy je wodą lub delikatnie podlewamy raz, dwa razy dziennie.

Uprawa kiełków w kiełkownicy

(Do kupienia w sklepach) - kiełkownica to kilkupiętrowy pojemnik. Na jej tackach rozkładamy opłukane ziarenka i codziennie, raz lub dwa razy, w zależności od zapotrzebowania, podlewamy.