Czerwone pomarańcze z Sycylii. Co to za odmiana? Jak je wykorzystać?

2019-04-10 9:25 redakcja
Czerwone pomarańcze z Sycylii. Co to za odmiana? Jak je wykorzystać?
Autor: Shutterstock Krwistoczerwone pomarańcze są niezwykle soczyste i bogate w substancje odżywcze

Sycylijskie czerwone pomarańcze są wyjątkowe. Pomarańczowa skórka skrywa soczyste, krwistoczerwone wnętrze. Poza Sycylią nikomu nie udało się wyhodować takich pomarańczy. Krwistoczerwone pomarańcze to bogate źródło substancji odżywczych, które powinny znaleźć się w diecie każdego z nas. 

Pochodzenie pomarańczy

Pomarańcza pochodzi ze wschodniej Azji, a dokładnie z Chin, gdzie uprawiana była jeszcze setki lat przed naszą erą. Lubi ciepły klimat, dlatego z sukcesem zadomowiła się w wielu krajach o sprzyjających warunkach klimatycznych. Najpierw w basenie Morza Śródziemnego, a stamtąd w epoce kolonializmu dalej. Dzisiaj największymi dostawcami pomarańczy są w Europie Hiszpania i Włochy z Sycylią na czele, a na świecie Brazylia, Stany Zjednoczone (Kalifornia i Floryda) oraz afrykańskie Maroko. 

Dlaczego Sycylia?

Sycylia to miejsce, gdzie doskonała gleba i warunki klimatyczne pozwalają na uprawę wyjątkowych odmian ekologicznych - pomarańczowych z wierzchu, krwistoczerwonych w środku

Mikroklimat, który wytwarza wulkan Etna sprzyja uprawie odmiany czerwonej pomarańczy: Tarocco, Moro i Sanguinello.

Czerwone pomarańcze dojrzewają zimą i wczesną wiosną, gdy na Sycylii panuje wilgotny, lecz ciepły klimat. Dzięki temu sycylijskie pomarańcze charakteryzują się czerwonym, soczystym i słodkim w smaku miąższem. Niezwykle bogatym w witaminę C.

Skąd krwista czerwień pomarańczy?

Czerwone zabarwienie miąższu sycylijskie pomarańcze zawdzięczają różnicy temperatur powietrza między dniem a nocą, która stymuluje produkcje barwiących je na czerwono antyoksydantów – antocyjanów.  Natomiast swoją soczystość zawdzięczają żyznej glebie powulkanicznej, na której rosną, oraz wilgotnemu morskiemu powietrzu, które je otacza. Naturalne, silne nasłonecznienie gwarantuje odpowiednią ilość cukrów prostych wpływających na słodki smak. Ponieważ Sycylia leży w regionie umiarkowanych opadów, smak pomarańczy jest mniej rozwodniony, bardziej wyrazisty i aromatyczny.

Próbowano „ukraść” drzewka krwistoczerwonej pomarańczy z ograniczonego terenu prowincji Katanii, Syrakuz i Etny. Niestety przesadzone w inne regiony drzewka nie dają tak czerwonych owoców. Jak do tej pory nikomu poza Sycylią nie udała się ta sztuka. 

Wartość odżywcza krwistoczerwonych pomarańczy

Czerwone pomarańcze zawierają bardzo dużo potasu, przy niskiej zawartości sodu, dzięki czemu zmniejszają ryzyko wystąpienia nadciśnienia tętniczego i udaru mózgu.

Regularne picie świeżego soku z pomarańczy chroni przed tworzeniem się kamieni nerkowych.

Ponadto, jedna czerwona pomarańcza pokrywa ponad 120% dziennego zapotrzebowania na witaminę C,  dlatego pomarańcze są szczególnie polecane w okresie zimowym i na przednówku. Oprócz witaminy C pomarańcza jest tez bogatym źródłem witamin A, B, B12 i P.

Czerwone pomarańcze są niezwykle bogate w antocyjany, silne przeciwutleniacze, którym przypisuje się działanie przeciwnowotworowe. 

Jak wykorzystać czerwone pomarańcze?

Świeże, nieprzetworzone, ekologiczne pomarańcze wykorzystuje się w całości. Można je po prostu zjeść jako owoc deserowy lub przekąska. Można z nich wycisnąć orzeźwiający sok. Wykorzystuje się również aromatyczną skórkę.

Zobacz jak zrobić: Domowa oranżada    oraz   Grzane wino z pomarańczą

Czerwona pomarańcza to świetny składnik dań mięsnych.

Polecamy łatwy przepis: Kurczak pieczony w pomarańczach   oraz   Wątróbka z pomarańczami

Skórkę owocu od niepamiętnych czasów wykorzystuje się jako dodatek do wypieków ciast i deserów. 

Polecamy przepisy:  Pomarańczowe ciasto z Sycylii    Pomarańcze w winie na deser  oraz   Pomarańcze w czekoladzie - szybki deser

Czerwona odmiana owocu szczególnie pięknie dekoruje, koloruje i pachnie, a dodatkowo swoim niepowtarzalnym smakiem uszlachetnia potrawę i nadaje jej egzotycznego, ciepłego charakteru.

Można także przygotować z niej  pyszne przetwory służące nam za słodka przekąskę przez cały rok.

Zobacz także: Jak zrobić kandyzowaną skórkę pomarańczy?  oraz   Jak zrobić dżem pomarańczowy?

Ponieważ czerwone pomarańcze, ze względu na swój niespotykany, atrakcyjny rubinowy kolor doskonale zdobią dania w związku z tym bardzo często wykorzystywane są przez szefów kuchni jako elegancki dodatek i wykończenie potraw.

Jak przechowywać czerwone pomarańcze?

Gruba, porowata skóra dobrze chroni wnętrze owocu. Najlepiej jednak przechowywać czerwone pomarańcze w szufladzie na dnie lodówki. 

Podziel się opinią
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE