Wątróbka z pomarańczami
2021-03-29
łatwy
40 min
4
Wątróbka z pomarańczami to propozycja urozmaicenia popularnego i znanego dania, czyli wątróbki z jabłkami. Kiedy jabłka zastąpią pomarańcze, danie nabierze całkiem nowego charakteru i smaku.
Beszamel poleca książkę: "Podroby. Wielki powrót". Dlaczego warto kupić tę książkę?
SKŁADNIKI
- 400 g wątróbek drobiowych
- 4 pomarańcze
- 2 łyżki oleju
- mała cebula do dekoracji
- liście rukoli lub gałązki natki pietruszki
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Wątróbki oczyścić, pokroić na mniejsze kawałki. Usmażyć z obu stron na oleju.
- Cebulę posiekać, dodać w trakcie smażenia do wątróbki, na końcu posolić.
- Pomarańcze umyć, obrać, z jednej wycisnąć sok, a pozostałe pokroić w plastry.
- Sok wlać do rondelka, włożyć plastry pomarańczy, dusić 2 minuty. Ułożyć wątróbkę na półmisku, obłożyć pomarańczami, polać sokiem z duszenia owoców i udekorować.