Babka pomarańczowa: wilgotna dzięki zmiksowanym w całości owocom
2023-04-05
łatwy
30 min
4
Babka pomarańczowa to szalenie proste ciasto proszkowe. Całą pomarańczę miksuje się z pozostałymi składnikami, dzięki czemu ciasto ma głęboki smak pomarańczowej skórki i pozostaje wilgotne w środku. Ciasto można posypać cukrem pudrem lub polać roztopioną czekoladą - najlepiej deserową, bo jej smak doskonale komponuje się z pomarańczowym aromatem babki.
SKŁADNIKI
- 1 szklanka oleju (czyli 250 ml)
- 5 jajek
- 1 pomarańcza
- 2 szklanki mąki pszennej (czyli 250 g)
- 2 szklanki cukru (czyli 320 g)
- 1 płaska łyżka proszku do pieczenia (czyli 12 g)
- kawalątek masła do posmarowania formy
- bułka tarta to przygotowania formy
- cukier puder do posypania
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Pomarańczę razem ze skórą pokroić na mniejsze kawałki.
- W mikserze kielichowym lub malakserze z nożem zmiksować oliwę, pokrojoną pomarańczę i jajka.
- Do mieszaniny dodać cukier i miksować krótko do rozpuszczenia cukru.
- W misce wymieszać mąkę i proszek do pieczenia. Wlać mieszaninę i dobrze wymieszać.
- Ciasto przelać do formy na babkę (z kominkiem) posmarowanej masłem i wysypanej tartą bułką.
- Piec w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez 40 minut lub do próby suchego patyczka.
- Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.
Wielkanocna babka drożdżowa
W galerii poniżej znajdziecie także przepisy na babki drożdżowe