Babka pomarańczowa: wilgotna dzięki zmiksowanym w całości owocom

Babka pomarańczowa
Autor: Shutterstock Przepis na babkę pomarańczową pochodzi z Ameryki Południowej. 
łatwy
30 min
4

Babka pomarańczowa to szalenie proste ciasto proszkowe. Całą pomarańczę miksuje się z pozostałymi składnikami, dzięki czemu ciasto ma głęboki smak pomarańczowej skórki i pozostaje wilgotne w środku. Ciasto można posypać cukrem pudrem lub polać roztopioną czekoladą. 

SKŁADNIKI

  • 1 szklanka oleju (czyli 250 ml)
  • 5 jajek
  • 1 pomarańcza
  • 2 szklanki mąki pszennej (czyli 250 g)
  • 2 szklanki cukru (czyli 320 g)
  • 1 płaska łyżka proszku do pieczenia (czyli 12 g)
  • kawalątek masła do posmarowania formy
  • bułka tarta to przygotowania formy
  • cukier puder do posypania 

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Pomarańczę razem ze skórą pokroić na mniejsze kawałki.
  • W mikserze kielichowym lub malakserze z nożem zmiksować oliwę, pokrojoną pomarańczę i jajka.
  • Do mieszaniny dodać cukier i miksować krótko do rozpuszczenia cukru.
  • W misce wymieszać mąkę i proszek do pieczenia. Wlać mieszaninę i dobrze wymieszać.
  • Ciasto przelać do formy na babkę (z kominkiem) posmarowanej masłem i wysypanej tartą bułką.
  • Piec w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez 40 minut lub do próby suchego patyczka.
  • Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.