Kandyzowana skórka pomaranczowa

Kandyzowana skórka pomaranczowa
Autor: Shutterstock Kandyzowana skórka pomarańczowa wzbogaca smak ciast i deserów.
łatwy
40 min
4

Kandyzowana skórka pomarańczowa przydaje się wszędzie tam, gdzie chcemy nadać potrawie niesamowitego aromatu pomarańczy. Masa sernikowa, lukier na makowcu, ozdoba tortu - wszędzie tam spełni swoją rolę. Przygotowanie jej w domu jest łatwe i nie marnujemy żadnej jadalnej części owocu. Modny trend "zero waste" w naszej kuchni.

Jeśli w czasie gotowania skórka zacznie przywierać do spodu naczynia, podlej ją odrobiną wody.

SKŁADNIKI

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Pomarańcze dokładnie wyszorować, a następnie sparzyć wrzątkiem. Obrać je lub wycisnąć sok wyciskarką do cytrusów.
  • Małym, ostrym nożykiem oczyścić skórki z wewnętrznej, białej warstwy, tak aby pozostała jedynie cieniutka warstwa zewnętrzna. Pokroić w kostkę lub cienkie paseczki.
  • Skórki wrzucić do garnka, zasypać cukrem i gotować na małym ogniu ok pół godziny. Pilnować, aby nie przywarły.
  • Gotową skórkę wystudzić, przełożyć do słoika. Przechowywać w lodówce, można też zamrozić.