Makowiec zawijany - według przepisu Magdy Gessler [WIDEO]

Makowiec zawijany - według przepisu Magdy Gessler [WIDEO]

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Makowiec zawijany - przepis na wigilię

Ocena: 5,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 120 MINUT

Porcja dla: 10 OSÓB

Zawijany makowiec z bakaliami to ciasto, którego nie może zabraknąć na wigilijnym stole. Puszyste ciasto, skrywające makowe nadzienie bogate w bakalie, obficie lukrowane to ulubione ciasto Polaków. W te święta wypróbuj przepis na makowiec z przepisu Magdy Gessler. Ciasto z przepisu słynnej restauratorki wychodzi wyjątkowo aromatyczne, wilgotne i miękkie. Warto więc poznać sekret mistrzyni.

Składniki

  • 250 g mąki pszennej

  • 2,5 szklanki mleka 3,2%

  • 20 g drożdży

  • 50 g cukru

  • 180 g masła

  • 4 żółtka

  • Laska wanilii

  • 0,5 kg maku

  • 10 jajek

  • 50 g orzechów włoskich

  • 50 g rodzynek

  • 30 g skórki z pomarańczy

  • 10 ml amaretto

Przygotowanie krok po kroku:

  • Pół szklanki mleka delikatnie podgrzej tak, aby było lekko ciepłe.

  • W miseczce rozetrzyj drożdże i zalej ciepłym mlekiem. Odstaw na bok.

  • W dużej misce utrzyj żółtka z cukrem i ziarenkami wanilii. Do oddzielnej miski przesiej mąkę.

  • Roztop w rondelku 80 g masła. Ostudź.

  • Do mąki dodaj drożdże namoczone w mleku i utarte żółtka z cukrem i wanilią oraz ostudzone, roztopione masło. Połącz wszystkie składniki w jednolitą masę. Przełóż ciasto na stolnicę i wyrabiaj ręcznie do momentu aż będzie odchodzić od ręki.

  • Wyrobione ciasto przełóż do czystej miski, przykryj bawełnianą ściereczką i zostaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.

  • Rodzynki zalej ciepłą wodą i odstaw.

  • Sparz mak. Do rondelka wsyp mak i zalej go 2 szklankami gorącego mleka. Gotuj całość na wolnym ogniu aż mak będzie można rozetrzeć w palcach. Polecamy także: Jak i ile razy mielić mak? Co dodać do maku?

  • Odcedź mak na gęstym sicie. Ostudzony mak zmiel w maszynce na sicie do maku.

  • Z 10  żółtek zrób kogiel mogiel i dodaj do maku. Wymieszaj składniki.

  • Dodaj 100g masła, posiekane orzechy, namoczone rodzynki, amaretto i skórkę pomarańczową.

  • Z białek ubij pianę i dodaj do masy makowej.

  • Wyrośnięte ciasto ponownie wyłóż na stolnicę i rozwałkuj na prostokąt.

  • Wyłóż na ciasto masę makową, wygładź i zwiń ciasto z masą w rulon.

  • Piecz makowiec w temperaturze 180 stopni C przez 50 minut.

  • Gotowe ciasto polej lukrem i posyp skórką pomarańczową.

Ocena: 2,5