Makowiec zawijany - według przepisu Magdy Gessler [WIDEO]

2023-12-01
Makowiec zawijany - według przepisu Magdy Gessler [WIDEO]
Autor: Shutterstock Makowiec zawijany - przepis na wigilię
średni
120 min
4

Dieta wegetariańska

W te święta wypróbuj przepis na makowiec według Magdy Gessler. Zawijany makowiec z bakaliami to ciasto, którego nie może zabraknąć na wigilijnym stole. Puszyste ciasto, skrywające makowe nadzienie bogate w bakalie, obficie lukrowane to ulubione ciasto Polaków.  Ciasto z przepisu słynnej restauratorki wychodzi wyjątkowo aromatyczne, wilgotne i miękkie. Warto więc poznać sekret mistrzyni.

SKŁADNIKI

  • 250 g mąki pszennej
  • 2,5 szklanki mleka 3,2%
  • 20 g drożdży
  • 50 g cukru
  • 180 g masła
  • 4 żółtka
  • laska wanilii
  • 0,5 kg maku
  • 10 jajek
  • 50 g orzechów włoskich
  • 50 g rodzynek
  • 30 g skórki z pomarańczy
  • 10 ml likieru (lub syropu) amaretto

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Pół szklanki mleka delikatnie podgrzej tak, aby było lekko ciepłe.
  • W miseczce rozetrzyj drożdże i zalej ciepłym mlekiem. Odstaw na bok.
  • W dużej misce utrzyj żółtka z cukrem i ziarenkami wanilii. Do oddzielnej miski przesiej mąkę.
  • Roztop w rondelku 80 g masła. Ostudź.
  • Do mąki dodaj drożdże namoczone w mleku i utarte żółtka z cukrem i wanilią oraz ostudzone, roztopione masło. Połącz wszystkie składniki w jednolitą masę. Przełóż ciasto na stolnicę i wyrabiaj ręcznie do momentu aż będzie odchodzić od ręki.
  • Wyrobione ciasto przełóż do czystej miski, przykryj bawełnianą ściereczką i zostaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.
  • Rodzynki zalej ciepłą wodą i odstaw.
  • Sparz mak. Do rondelka wsyp mak i zalej go 2 szklankami gorącego mleka. Gotuj całość na wolnym ogniu aż mak będzie można rozetrzeć w palcach. Polecamy także: Jak i ile razy mielić mak? Co dodać do maku?
  • Odcedź mak na gęstym sicie. Ostudzony mak zmiel w maszynce na sicie do maku.
  • Z 10  żółtek zrób kogel mogel i dodaj do maku. Wymieszaj składniki.
  • Dodaj 100 g masła, posiekane orzechy, namoczone rodzynki, amaretto i skórkę pomarańczową.
  • Z białek ubij pianę i dodaj do masy makowej.
  • Wyrośnięte ciasto ponownie wyłóż na stolnicę i rozwałkuj na prostokąt.
  • Wyłóż na ciasto masę makową, wygładź i zwiń ciasto z masą w rulon.
  • Piecz makowiec w temperaturze 180 stopni C przez 50 minut.
  • Gotowe ciasto polej lukrem i posyp skórką pomarańczową.
Beszamel - Jak zrobić makowiec

Masa makowa - domowa czy gotowa?

Nasz przepis na makowiec zawiera też instrukcję przygotowania domowej masy makowej. Nie zawsze jednak mamy warunki czy możliwości zrobić to samodzielnie. Możemy wtedy skorzystać z gotowej masy makowej w puszce. Ja poddaję ją małemu liftingowi - dodaję do niej więcej bakalii, trochę miodu, a także zapach migdałowy lub rumowy - w niewielkiej ilości. To bardzo podkręca smak gotowej masy.

Makowiec i ciasta z makiem: TOP 12 przepisów na Wigilię i Boże Narodzenie