Pomarańcze w czekoladzie: szybki i pyszny deser
2021-03-29
łatwy
20 min
4
Pomarańcze w czekoladzie to pomysł na świąteczny deser. Zamiast świeżych pomarańczy można użyć tych kandyzowanych, choć wówczas deser będzie jeszcze bardziej kaloryczny.
SKŁADNIKI
- 2 pomarańcze
- cukier (300 g)
- tabliczka czekolady
- grubo mielony pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Szklankę wody zagotuj z cukrem, zmniejsz ogień, włóż do syropu wyszorowane i pokrojone w plastry pomarańcze, aż się zeszklą. Wyjmij, osusz w piekarniku.
- Czekoladę podziel na pół. Jedną część ogrzej aż do rozpuszczenia, czyli do 45 st. (po dotknięciu do ust będzie wyraźnie ciepła).
- Dosyp rozdrobnioną czekoladę, cały czas mieszając, aż osiągnie temperaturę 28 stopniu - po dotknięciu do ust będzie chłodna.
- Cała dosypana czekolada musi się rozpuścić, więc nie zawsze dosypuje się całość czekolady, która została.
- Tak przygotowaną masę trzeba jeszcze podgrzać do temperatury 32 st. (po dotknięciu do ust wyda się w tej samej temperaturze).
- Plastry pomarańczy maczaj w rozpuszczonej czekoladzie i odkładaj na pergamin, posyp pieprzem i pozostaw do zastygnięcia.