Pomarańcze w czekoladzie: szybki i pyszny deser
      2021-03-29
      
          
      
    
    
    
    
    
  
                  
          
          łatwy
      
      
        
          20 min
      
      
        
          4
      
    Pomarańcze w czekoladzie to pomysł na świąteczny deser. Zamiast świeżych pomarańczy można użyć tych kandyzowanych, choć wówczas deser będzie jeszcze bardziej kaloryczny.
SKŁADNIKI
- 2 pomarańcze
 - cukier (300 g)
 - tabliczka czekolady
 - grubo mielony pieprz
 
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Szklankę wody zagotuj z cukrem, zmniejsz ogień, włóż do syropu wyszorowane i pokrojone w plastry pomarańcze, aż się zeszklą. Wyjmij, osusz w piekarniku.
 - Czekoladę podziel na pół. Jedną część ogrzej aż do rozpuszczenia, czyli do 45 st. (po dotknięciu do ust będzie wyraźnie ciepła).
 - Dosyp rozdrobnioną czekoladę, cały czas mieszając, aż osiągnie temperaturę 28 stopniu - po dotknięciu do ust będzie chłodna.
 - Cała dosypana czekolada musi się rozpuścić, więc nie zawsze dosypuje się całość czekolady, która została.
 - Tak przygotowaną masę trzeba jeszcze podgrzać do temperatury 32 st. (po dotknięciu do ust wyda się w tej samej temperaturze).
 - Plastry pomarańczy maczaj w rozpuszczonej czekoladzie i odkładaj na pergamin, posyp pieprzem i pozostaw do zastygnięcia.