Grzane wino z pomarańczą - jak zrobić?

2021-12-13
Grzane wino z pomarańczą
Autor: Shutterstock
łatwy
20 min
4

Nic tak nie rozgrzewa w zimowe wieczory jak grzaniec z dodatkiem aromatycznych przypraw. Grzaniec zresztą nie tylko rozgrzewa, ale również poprawia nastrój i wzmacnia organizm. My proponujemy na rozgrzewkę grzane wino z pomarańczą.

SKŁADNIKI

  • 0,75 ml czerwonego wina (najlepsze na grzaniec są wina półsłodkie lub półwytrawne), najlepsze wina na grzańce pochodzą z Portugalii, Hiszpanii, Węgier, Włoch i Chile, ale wybór wina zależy tak naprawdę od indywidualnych preferencji,
  • pół łyżeczki cynamonu,
  • 8 łyżek miodu,
  • pomarańcza, koniecznie ze skórką,
  • pół cytryny,
  • 2 łyżki goździków,
  • dekoracja,
  • ewentualnie cukier waniliowy – grzane wino z pomarańczą można posypać z wierzchu szczyptą cukru waniliowego, wprowadzając do smaku nutę dodatkowej słodyczy i wanilii.

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Czerwone wino przelewamy do garnka, dodajemy pół łyżeczki cynamonu, 5-6 goździków (ewentualna nadwyżka goździków może się przydać do dekoracji), skórkę uprzednio startą z pomarańczy i całość słodzimy miodem.
  • Następnie wino zaczynamy stopniowo podgrzewać, uważając, żeby nie dopuścić do zagotowania. Jeśli zauważymy na powierzchni wina tworzącą się pianę, garnek z winem zestawiamy z ognia.
  • Pomarańczę i cytrynę sparzamy wrzątkiem. Cytrynę kroimy na cienkie półksiężyce, a pomarańczę na plastry lub ćwiartki – cytrusy kroimy ze skórką. W skórkę pomarańczy wbijamy pozostałe goździki.
  • Owoce przekładamy do szklanek lub kubków (najlepiej glinianych) i zalewamy podgrzanym winem. Kubki z grzańcem można udekorować, np. wbijając w brzeg kawałek pomarańczy lub cytryny. 

    Grzane wino z pomarańczą to napój rozgrzewający dozwolony oczywiście od lat 18.
Jak dobierać wino do potraw?