Marmolada z pomarańczy: przepis na tradycyjny angielski przysmak
2021-03-29
średni
120 min
4
Marmolada z pomarańczy - to tradycyjnie angielskie smarowidło do kanapek robi się z gorzkich pomarańczy sewilskich (dostępne są krótko, tylko na przełomie zimy i wiosny), które mają więcej pektyn niż słodkie, więc lepiej się ścinają. Wykonana z nich marmolada ma charakterystyczny gorzko-słodki smak. Na skutek długotrwałego gotowania w marmoladzie praktycznie nie ma witaminy C, ale pozostają składniki mineralne i błonnik. Zamiast sewilskich można użyć zwykłych pomarańczy i dodać mniej cukru. W Anglii marmoladą nazywa się wyłącznie smarowidło z cytrusów, natomiast przyrządzone z innych owoców to dżem lub galaretka.
SKŁADNIKI
- 3 pomarańcze (ok. 40 dag)
- cytryna
- 3 szklanki cukru białego
- łyżka cukru brązowego
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Umyte pomarańcze obierz.
- Skórkę oczyść z albedo, pokrój w paseczki, zawiń w gazę.
- Pokrojone pomarańcze i umytą cytrynę zalej w garnku litrem wody, dodaj zawiniętą w gazę skórkę, gotuj na małym ogniu ok. 2 godzin.
- Wyjmij skórkę i zostaw na talerzyku, żeby osączyć sok.
- Ugotowaną masę przełóż na gęste sito wyłożone gazą, odstaw na godzinę.
- Zagotuj zebrany sok – powinno być go ok. 750 ml, jeśli jest więcej, wygotuj nadmiar, jeśli mniej, wlej wodę.
- Do soku dodaj masę, skórkę i cukier, doprowadź do wrzenia, gotuj jeszcze 5 minut.
- Jeśli marmolada jest dostatecznie gęsta (wyłóż trochę na talerzyk i sprawdź, czy zastygła), odstaw ją na 20 minut, po czym włóż do gorących wyparzonych słoików.