Marmolada z pomarańczy: przepis na tradycyjny angielski przysmak

2021-03-29
Marmolada z pomarańczy
Autor: Shutterstock Marmolada z pomarańczy - egzotyka w domowej odsłonie.
średni
120 min
4

Marmolada z pomarańczy - to tradycyjnie angielskie smarowidło do kanapek robi się z gorzkich pomarańczy sewilskich (dostępne są krótko, tylko na przełomie zimy i wiosny), które mają więcej pektyn niż słodkie, więc lepiej się ścinają. Wykonana z nich marmolada ma charakterystyczny gorzko-słodki smak. Na skutek długotrwałego gotowania w marmoladzie praktycznie nie ma witaminy C, ale pozostają składniki mineralne i błonnik. Zamiast sewilskich można użyć zwykłych pomarańczy i dodać mniej cukru. W Anglii marmoladą nazywa się wyłącznie smarowidło z cytrusów, natomiast przyrządzone z innych owoców to dżem lub galaretka.

SKŁADNIKI

  • 3 pomarańcze (ok. 40 dag)
  • cytryna
  • 3 szklanki cukru białego
  • łyżka cukru brązowego

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Umyte pomarańcze obierz.
  • Skórkę oczyść z albedo, pokrój w paseczki, zawiń w gazę.
  • Pokrojone pomarańcze i umytą cytrynę zalej w garnku litrem wody, dodaj zawiniętą w gazę skórkę, gotuj na małym ogniu ok. 2 godzin.
  • Wyjmij skórkę i zostaw na talerzyku, żeby osączyć sok.
  • Ugotowaną masę przełóż na gęste sito wyłożone gazą, odstaw na godzinę.
  • Zagotuj zebrany sok – powinno być go ok. 750 ml, jeśli jest więcej, wygotuj nadmiar, jeśli mniej, wlej wodę.
  • Do soku dodaj masę, skórkę i cukier, doprowadź do wrzenia, gotuj jeszcze 5 minut.
  • Jeśli marmolada jest dostatecznie gęsta (wyłóż trochę na talerzyk i sprawdź, czy zastygła), odstaw ją na 20 minut, po czym włóż do gorących wyparzonych słoików.