Fioletowy ziemniak - w czym jest lepszy od zwyczajnego ziemniaka

2022-05-31 13:08

Fioletowe ziemniaki (Solanum tuberosum), zwane także truflowymi, niewiele różnią się smakiem od normalnych ziemniaków. Mają jednak więcej cennych dla naszego zdrowia składników niż zwykłe ziemniaki. Swoje dobroczynne właściwości zawdzięczają antocyjanom, naturalnemu barwnikowi, nadającemu kartoflom kolor fioletowy. Antocyjany to silne przeciwutleniacze, chroniące nasz organizm przed chorobami cywilizacyjnymi. Co ważne, po ugotowaniu fioletowe ziemniaki nie tracą swoich właściwości. 

Fioletowy ziemniak - w czym jest lepszy od normalnego ziemniaka
Autor: thinkstockphotos.com Fioletowy ziemniak ma mączysty, bardzo kartoflany smak i mnóstwo cennych właściwości.

Spis treści

  1. Truflowe ziemniaki
  2. Ziemniaczany fiolet 
  3. Fioletowa moc ziemniaków
  4. Galeria: Przepisy na dania z gotowanych ziemniaków

Truflowe ziemniaki

Truflowe ziemniaki o pięknym fioletowym kolorze występują w stanie naturalnym w Południowej Ameryce. Dzisiaj intensywnie uprawiane w są Chile i Peru. Do Polski zostały sprowadzone w połowie lat 70. XX w. 

Pierwsze doniesienia o fioletowych ziemniakach pochodzą z XIX wieku z Francji, gdzie opisywane są ziemniaki odmiany Vitelotte. O fioletowych ziemniakach wspomina również Aleksander Dumas (ojciec) znany miłośnik kuchni, który twierdził, że fioletowe ziemniaki są najsmaczniejszą odmianą. 

W smaku przypominają inne ziemniaki, ale ich ziemniaczany smak jest intensywniejszy. Skórka fioletowych ziemniaków jest twardsza i dlatego trzeba je obierać. Na szczęście dla nas wszystko co najcenniejsze w fioletowym ziemniaku pozostaje w jego wnętrzu. Bulwy tej odmiany dorastają później i dają nieco niższy plon. Przez lata był to powód dla którego nie uprawiano ich w Europie na dużą skalę.

Jednak na początku XXI w. fioletowym ziemniakiem zainteresowali się szefowie kuchni, wciąż poszukujący nowych inspiracji. Fioletowy ziemniak trafił najpierw na talerze pięciogwiazdkowych restauracji, a stamtąd na nasz stół powszedni. Fioletowe ziemniaki występują w licznych odmianach różniących się kształtem i intensywnością zabarwienia bulw. Miąższ powinien być cały fioletowy, koncentrycznie lub nierównomiernie wybarwiony.

Fioletowe ziemniaki świetnie sprawdzają się jako samodzielny, kolorowy dodatek. Dodają egzotyki jarzynie na ciepło: ziemniaki, marchew, pasternak. Przykuwają wzrok w sałatkach ziemniaczanych. Można je gotować, piec i grillować. Są po prostu smaczne. 

Ziemniaki! Dlaczego warto je jeść? Co można zrobić z ziemniaków?

Ziemniaczany fiolet 

W kartoflach fioletowych jest dużo antocyjanów, czyli substancji, które mają działanie przeciwzapalne i są bardzo silnymi antyoksydantami usuwającymi z organizmu człowieka nadmiar wolnych rodników, które niszczą komórki.

Mimo, że to fioletowe warzywo ma dużo skrobi, jednak po jego zjedzeniu, w przeciwieństwie do zwykłych kartofli, stężenie glukozy wzrasta powoli. Tę cechę atramentowe kartofle zawdzięczają właśnie antocyjanom. Dlatego fioletowe ziemniaki polecane są osobom odchudzającym się i chorującym na cukrzycę.

Fioletowe ziemniaki bogate są również w błonnik pokarmowy, który zmniejsza wchłanianie cholesterolu. Zmniejszone wchłanianie cholesterolu zapobiega chorobom układu krążenia, a także obniża stężenie glukozy we krwi. I daje też na długo uczucie sytości.

QUIZ. Jaki kolor ma to warzywo?

Pytanie 1 z 19
Jaki kolor ma korzeń pasternaku?

Fioletowa moc ziemniaków

Badania naukowe wskazują na to, że dzięki wysokiej zawartości antocyjanów fioletowe ziemniaki mają działanie przeciwzapalne. Również wpływają korzystnie na nasz układ krążenia. Z tego powodu fioletowe ziemniaki powinny się znaleźć w diecie osób z problemami reumatologicznymi, z nadciśnieniem, chorobami układu krążenia lub chorobą nowotworową. Warto, by jadły je więc osoby mające chore stawy, nadciśnienie, cierpiące na choroby układu krążenia i nowotwór. 

Fioletowe ziemniaki to dobre źródło potasu, pierwiastka niezbędnego dla utrzymania prawidłowego ciśnienia krwi i odpowiedzialnego za pracę mięśni. 

Ten rodzaj kartofli bogaty jest też w luteinę. Luteina poprawia nasz wzrok, wyostrza pamięć i poprawia stan naszej skóry.

Galeria: Przepisy na dania z gotowanych ziemniaków