Marchewkowe pikle z lodówki
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Marchewkowe pikle z lodówki to sprytny sposób na przygotowanie pysznej warzywnej przekąski. Marynowane marchewki o słodko-kwaśnym smaku podaję przy każdej okazji, do kanapek, do obiadu lub kolacji. I chociaż mogą stać w lodówce nawet do 2 tygodni, to nigdy tyle nie przetrwają przy moich bliskich. Gdy tylko je przygotuję, drzwi od lodówki nie zamykają się, a marchewki znikają w zastraszającym tempie.
Przepis opracowała i sprawdziła dla was Adrianna Ewa Stawska
SKŁADNIKI
- 1 kg marchewki, obranej
- 375 ml wody
- 750 ml octu winnego
- 1 szklanka cukru
- 6 ząbków czosnku
- 2 papryczki jalapeno, pokrojone na 4 części, bez pestek
- 4 gałązki rozmarynu
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Marchew pokroić na grube plasterki w poprzek lub wzdłuż, albo po prostu na kawałki.
- Do wody wlać ocet, dodać cukier i zagotować.
- Do słoików włożyć pokrojoną marchewkę, pocięty na plasterki czosnek, papryczkę jalapeno oraz świeży rozmaryn.
- Zalać gorącą marynatą, zamknąć i odstawić, aż ostygnie.
- Ostudzone słoiki z marchewką wstawić do lodówki, gdzie można je przechowywać przez 1 tydzień, chociaż u nas w domu znikają dużo szybciej.