Marchewkowe pikle z lodówki

2021-03-29
Marchewkowe pikle z lodówki
Autor: Shutterstock Marchewkę można pokroić na wiele sposobów
łatwy
30 min
4

Marchewkowe pikle z lodówki to sprytny sposób na przygotowanie pysznej warzywnej przekąski. Marynowane marchewki o słodko-kwaśnym smaku podaję przy każdej okazji, do kanapek, do obiadu lub kolacji. I chociaż mogą stać w lodówce nawet do 2 tygodni, to nigdy tyle nie przetrwają przy moich bliskich. Gdy tylko je przygotuję, drzwi od lodówki nie zamykają się, a marchewki znikają w zastraszającym tempie. 

 

Przepis opracowała i sprawdziła dla was Adrianna Ewa Stawska

SKŁADNIKI

  • 1 kg marchewki, obranej
  • 375 ml wody
  • 750 ml octu winnego
  • 1 szklanka cukru
  • 6 ząbków czosnku
  • 2 papryczki jalapeno, pokrojone na 4 części, bez pestek
  • 4 gałązki rozmarynu

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Marchew pokroić na grube plasterki w poprzek lub wzdłuż, albo po prostu na kawałki.
  • Do wody wlać ocet, dodać cukier i zagotować.
  • Do słoików włożyć pokrojoną marchewkę, pocięty na plasterki czosnek, papryczkę jalapeno oraz świeży rozmaryn.
  • Zalać gorącą marynatą, zamknąć i odstawić, aż ostygnie.
  • Ostudzone słoiki z marchewką wstawić do lodówki, gdzie można je przechowywać przez 1 tydzień, chociaż u nas w domu znikają dużo szybciej.