Tarta marchewka z musztardowym winegretem: soczysta surówka na co dzień
2021-03-29
łatwy
15 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Tarta marchewka z musztardowym winegretem to soczysta surówka na co dzień. Najlepsze źródło beta-karotenu w postaci chrupiącej sałatki.
SKŁADNIKI
- 4 marchewki, średniej wielkości, obrane
- 2 zielone cebulki razem ze szczypiorkiem, drobno pokrojone po przekątnej
- 2 czubate łyżki natki pietruszki, drobno posiekanej (opcjonalnie)
- na musztardowy winegret:
- 1 1/2 łyżeczki musztardy stołowej
- 1 łyżka miodu
- 2 łyżki soku z cytryny
- 4 łyżki oliwy z oliwek lub dobrego oleju roślinnego
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Zetrzyj marchewkę na cienkie strużyny za pomocą ręcznej lub elektrycznej tarki do warzyw.
- Wymieszaj w misce marchewkę, zieloną cebulkę i natkę pietruszki.
- Z podanych składników zmiksuj winegret.
- Polej winegretem marchewkę i wymieszaj. Odstaw na 15 minut.
Beszamel: Marchew – dlaczego warto jeść marchewkę?
Indywidualnie dobrana dieta pozwoli Ci schudnąć, jeść zdrowo i smacznie bez efektu jojo. Skorzystaj z JeszCoLubisz!