Dlaczego gotowana marchewka jest zdrowsza niż surowa?
Najwięcej jest ich w pomarańczowych, czerwonych i ciemnozielonych warzywach. To karoteny, barwniki, które nadają roślinom kolory. Ale nie to jest najważniejsze. To dzięki nim możemy mieć ładną skórę i być odpornymi na infekcje. Dowiedz się, dlaczego warto jeść gotowaną marchewkę?
Czym są karoteny i dlaczego lepiej jeść je po ugotowaniu?
Karoteny tkwią tak szczelnie opakowane w roślinnych włóknach, że nasze soki trawienne nie mogą ich stamtąd uwolnić, dlatego znaczna ich część nie może przekształcić się w wit. A (większość karotenów to prowitaminy wit. A) i opuszcza organizm wraz ze stolcem. Oczywiście jest to zjawisko niekorzystne dla zdrowia.
Dlatego warzywa bogate w karoten należy gotować lub dusić. Jednocześnie, ponieważ substancje te są rozpuszczalne w tłuszczach, zaleca się spożywanie ich wraz z tłuszczami. Karoteny w obfitych ilościach występują w marchewce, szpinaku, brokułach, botwinie, dyniach, morelach.
Z kolei w pomidorach znajduje się likopen, substancja należąca do karotenoidów. Z tego względu również pomidory są bardziej korzystne dla naszego zdrowia po obróbce termicznej. Nie żałuj więc sobie koncentratu pomidorowego czy ketchupu. Łyżeczka dziennie poprawi stan skóry i wzmocni system odpornościowy.