Pieczone marchewki miodowe: pyszny dodatek do mięsa i nie tylko

2021-03-29
Pieczone marchewki miodowe: pyszny dodatek do mięsa i nie tylko
Autor: Shutterstock Słodkie i chrupiące marchewki pieczone - idealna przekąska lub dodatek do mięsa
łatwy
15 min
4

Pieczone marchewki w miodowej glazurze to łatwy sposób na pyszną jarzynkę do wszystkiego. Tak przygotowane marchewki mogą być także świetną przekąską. 

Wypróbuj także inne przepisy na jarzynkę z marchewki:

Marchewka z groszkiem zasmażana

Cytrusowa marchewka z orzechami nerkowca

Glazurowana marchewka z pomarańczami

 

Przepis opracowały i przetestowały dla Was

Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 500-600 g marchwi świeżej lub mrożonej
  • 2 łyżki oliwy lub oleju
  • 2 łyżki miodu pszczelego
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki (ewentualnie)

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Piekarnik rozgrzać do 180°C.
  • Blachę do pieczenia wyłożyć pergaminem.
  • Marchewki obrać, pokroić na kawałki jednakowej długości. Małych marchewek np. mrożonych można nie kroić, lepiej je pozostawić w całości.
  • W małym naczynku wymieszać oliwę, miód, sól i pieprz.
  • Marchewki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, za pomocą pędzla posmarować marchewki przygotowaną mieszaniną oliwy i miodu.
  • Wstawić do piekarnika i piec przez 25-35 minut lub do chwili, gdy marchewki będą upieczone.
  • Przed podaniem ewentualnie posypać natką pietruszki.