Pieczone marchewki miodowe: pyszny dodatek do mięsa i nie tylko
2021-03-29
łatwy
15 min
4
Pieczone marchewki w miodowej glazurze to łatwy sposób na pyszną jarzynkę do wszystkiego. Tak przygotowane marchewki mogą być także świetną przekąską.
Wypróbuj także inne przepisy na jarzynkę z marchewki:
Marchewka z groszkiem zasmażana
Cytrusowa marchewka z orzechami nerkowca
Glazurowana marchewka z pomarańczami
Przepis opracowały i przetestowały dla Was:
Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 500-600 g marchwi świeżej lub mrożonej
- 2 łyżki oliwy lub oleju
- 2 łyżki miodu pszczelego
- sól i pieprz do smaku
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki (ewentualnie)
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Piekarnik rozgrzać do 180°C.
- Blachę do pieczenia wyłożyć pergaminem.
- Marchewki obrać, pokroić na kawałki jednakowej długości. Małych marchewek np. mrożonych można nie kroić, lepiej je pozostawić w całości.
- W małym naczynku wymieszać oliwę, miód, sól i pieprz.
- Marchewki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, za pomocą pędzla posmarować marchewki przygotowaną mieszaniną oliwy i miodu.
- Wstawić do piekarnika i piec przez 25-35 minut lub do chwili, gdy marchewki będą upieczone.
- Przed podaniem ewentualnie posypać natką pietruszki.