Pesto z naci marchewki: jak zrobić pyszne pesto z liści marchwi
Pesto z naci marchewki to zdrowa porcja chlorofilu na twoim stole. Zamiast wyrzucać nać, wykorzystaj ją do przygotowania pesto. Kilka słów o wartości odżywczej naci marchwi znajdziesz poniżej przepisu. Jak zrobić pyszne pesto z liści marchwi? To proste. Zapraszamy do wypróbowania łatwego przepisu na pesto z liści marchwi!
Wartości odżywcze naci marchewkowej
Liście marchwi mają 6 razy więcej witaminy C niż korzeń marchewki! Są również dobrym źródłem witaminy K, której właściwie nie ma w korzeniu jako takim.
Są bogate w potas i wapń. To duże ilości potasu w liściach marchewki nadają im lekko gorzki smak. Potas pomaga zapobiegać osteoporozie, obniża ciśnienie krwi i wspiera prawidłowy metabolizm.
Zielenina jest bogata w chlorofil, która jest doskonałym źródłem magnezu. Magnez wspomaga zdrowe ciśnienie krwi, wspiera odbudowę kości i pracę mięśni.
Jak wykorzystać pesto z naci marchwi?
Pesto można dodać do gotowanego makaronu. Można nim skropić zupę marchewkową. Lub podać do ulubionego chleba. Świetnie smakuje z twarożkiem. A może ty znajdziesz jeszcze jedno pyszne zastosowanie?
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 1 szklanka naci młodej marchwi
- 2 ząbki czosnku
- ¼ szklanki nasion słonecznika, bez pestek
- 2 łyżki dobrego oleju roślinnego
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 łyżka startego parmezanu lub płatków drożdży (opcjonalnie)
- sól i czarny pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Liście umyj, pokrój na mniejsze odcinki.
- Wszystkie składniki włóż do blendera, zmiksuj na jednorodną masę.
- Przełóż do czystego i wyparzonego słoika.
- Przechowuj w lodówce 2-4 dni.