Pesto z naci marchewki: jak zrobić pyszne pesto z liści marchwi

Pesto z naci, liści marchwi
Autor: Shutterstock Pesto z naci marchwi
łatwy
15 min
4

Pesto z naci marchewki to zdrowa porcja chlorofilu na twoim stole. Zamiast wyrzucać nać, wykorzystaj ją do przygotowania pesto. Kilka słów o wartości odżywczej naci marchwi znajdziesz poniżej przepisu. Jak zrobić pyszne pesto z liści marchwi? To proste. Zapraszamy do wypróbowania łatwego przepisu na pesto z liści marchwi!

Wartości odżywcze naci marchewkowej

Liście marchwi mają 6 razy więcej witaminy C niż korzeń marchewki! Są również dobrym źródłem witaminy K, której właściwie nie ma w korzeniu jako takim.

Są bogate w potas i wapń. To duże ilości potasu w liściach marchewki nadają im lekko gorzki smak. Potas pomaga zapobiegać osteoporozie, obniża ciśnienie krwi i wspiera prawidłowy metabolizm.

Zielenina jest bogata w chlorofil, która jest doskonałym źródłem magnezu. Magnez wspomaga zdrowe ciśnienie krwi, wspiera odbudowę kości i pracę mięśni.

Jak wykorzystać pesto z naci marchwi?

Pesto można dodać do gotowanego makaronu. Można nim skropić zupę marchewkową. Lub podać do ulubionego chleba. Świetnie smakuje z twarożkiem. A może ty znajdziesz jeszcze jedno pyszne zastosowanie?

Przepis opracowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 1 szklanka naci młodej marchwi
  • 2 ząbki czosnku
  • ¼ szklanki nasion słonecznika, bez pestek
  • 2 łyżki dobrego oleju roślinnego
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżka startego parmezanu lub płatków drożdży (opcjonalnie)
  • sól i czarny pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Liście umyj, pokrój na mniejsze odcinki.
  • Wszystkie składniki włóż do blendera, zmiksuj na jednorodną masę.
  • Przełóż do czystego i wyparzonego słoika.
  • Przechowuj w lodówce 2-4 dni.