Przepyszne puree z ziemniaków i marchewki: reguluje pracę układ pokarmowego
Puree z ziemniaków i marchewki to porcja zdrowia dla juniora i seniora, a także dla każdego, kto ma problemy z układem pokarmowym. Lekki puree ziemniaczano-marchewkowe doskonale reguluje pracę jelit. Wiele dzieci lubi ziemniaki, ale nie chce jeść marchewki. W ten sposób przemycicie więcej tego odżywczego warzywa korzeniowego. Bo, że marchewka jest zdrowa nikogo przekonywać nie trzeba!
Porady jak ugotować puree ziemniaczano-marchewkowe
Wybór odpowiedniej odmiany ziemniaka
Ziemniak ziemniakowi nie równy. Jedne mają więcej skrobi, inne mniej. W przepisie na ziemniaczano-marchewkowe puree najlepiej sprawdzą się odmiany ziemniaka o wysokiej zawartości skrobi lub odmiany ogólnoużytkowe. Polecamy odmiany Catania i Ricarda, które mają dość zwarty miąższ o kremowej barwie. A co najważniejsze są bardzo smaczne. Ale wypróbujcie również odmiany Red Sonia, Bellarosa, Julinka, Irga, Lord, Irys.
Polecamy przepis na Idealne puree ziemniaczane
Gotowanie marchewki
Marchewka gotuje się nieco wolniej od ziemniaka. Dlatego gdy gotujemy razem ziemniaki i marchewkę, po 20 minutach ziemniak będzie się rozpadał, a marchewka nie. Dla nas to zaleta, bo w grudkowatym puree będą wyczuwalne kawałki marchewki. Jeśli jednak wolicie zupełnie gładkie, kremowe wręcz puree, to marchewkę ugotujcie oddzielnie przez około 30 minut. Wtedy nie musicie również dodawać cukru, bo cukry złożone zawarte w korzeniu marchewki pod wpływem ciepła rozpadną się na cząsteczki glukozy.
Polecamy na wysokokaretonowe Aksamitne puree ze słodkich ziemniaków i dyni piżmowej z orzechami pecan
Dodawanie mleka i masła
Zazwyczaj do puree dodaje się zimne mleko i masło. Ale jeśli delikatnie podgrzejecie mleko i masło i dodacie do roztartych warzyw, to sami przekonacie się, że jest lepiej wchłaniane i tekstura puree jest aksamitna. Drobny szczegół, który robi ogromną różnicę.
Zapraszamy Was do wypróbowania oryginalnego przepisu na Puree z kalafiora ze smażonymi pieczarkami
SKŁADNIKI
- 200 g (3 sztuki) marchewki, obranej i pokrojonej na 1 cm kawałki
- 650 g (4 sztuki) ziemniaków, obranych i pokrojonych na kawałki o o boku 3-5 cm pokrojone w kostkę
- 60 ml (1/4 szklanki) mleka
- 20 g (1 łyżka stołowa) masła
- 1 łyżeczka cukru
- 1/2 łyżeczka soli
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Pokrojone warzywa wrzucić do szerokiego rondla i zalać wodą tylko tyle, aby je lekko przykryła.
- Dodać sól i cukier. Zagotować, a następnie zmniejszyć ogień i gotować do miękkości, czyli około 20 minut.
- Ugotowane warzywa odcedzić, z powrotem wrzucić do rondla.
- Do mleka dodać masło i podgrzać razem. Nie gotować.
- Dodać ciepłe mleko i masło, utłuc za pomocą tłuczka do ziemniaków.
- Podawać od razu.