Aksamitne puree ze słodkich ziemniaków i dyni piżmowej z orzechami pecan

Aksamitne puree ze słodkich ziemniaków i dyni piżmowej z orzechami pecan

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Pyszne puree o korzennym smaku świetnie pasuje do ciemnych mięs

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Aksamitne puree ze słodkich ziemniaków i dyni piżmowej z orzechami pecan to świetny dodatek do duszonej wołowiny, czy piekielnych skrzydełek. Pikantne danie jest pełne smaku i bardzo zdrowe. 

Składniki

  • 3 słodkie ziemniaki

  • 1 dynia piżmowa

  • 2 łyżki oleju roślinnego

  • sól i pieprz

  • 0,5 łyżeczki cynamonu

  • 1 łyżka miodu lub złotego syropu

  • 1 łyżka masła

  • oraz

  • 0,5 szklanki orzechów pecan

  • 1 łyżka oleju

  • 1 łyżka miodu lub złotego cyropu

  • 0,5 łyżeczki cynamonu

  • 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej

  • 0,5 łyżeczki soli

  • 0,25 łyżeczki pieprzu

Przygotowanie krok po kroku:

  • Piekarnik rozgrzać do 200°C.

  • Ziemniaki przekroić na połówki. Dynię rozkroić, usunąć gniazdo nasienne razem z włóknami i pestkami, pokroić w kostkę.

  • Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć na niej ziemniaki i dynię, skropić olejem, oprószyć solą i pieprzem.

  • Blachę wstawić do piekarnika i piec 20-35 minut w zależności od wielkości ziemniaków. Zarówno dynia, jak i słodkie ziemniaki powinny być miękkie.

  • Upieczone warzywa zmiksować blenderem lub przetrzeć przez sito. Dodać masło i miód oraz cynamon, szczodrze przyprawić czarnym pieprzem. Wymieszać.

  • Rozgrzać patelnię. Na suche dno patelni wysypać orzechy i prażyć je do chwili, gdy zaczną się przypiekać.

  • Dodać olej, miód i przyprawy. Wymieszać.

  • Puree z warzyw posypać orzechami i podawać.

 

Przepis opracowały i  przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 4,5