Jak zrobić kremowe purée? Genialny patent szefów kuchni

kremowe puree
Autor: Shutterstock Kremowe purée na obiad to prosty przepis i smak, który zachwyci.
łatwy
30 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Ziemniaki podane w formie purée to jeden z najpopularniejszych dodatków do obiadu. Są nie tylko pyszne i puszyste, ale i bardzo łatwe do zrobienia. Tradycyjne purée warto urozmaicić, dodając jeden prosty składnik, który odmieni smak ziemniaków. Dzięki niemu purée zyska kremową konsystencję i będzie obłędnie smakowało. Zobaczcie, jak zrobić kremowe purée.

Z czego zrobić kremowe purée?

Lista składników, które potrzebne są do przygotowania pysznego i kremowego purée z ziemniaków, nie jest długa. Znajdują się na niej produkty, które wykorzystuje się do przygotowania klasycznego purée, ale jeden ze składników został zastąpiony innym. To popularny francuski ser camembert, który wyróżnia się doskonałym śmietankowym smakiem.

Aby przygotować obłędne purée o kremowej konsystencji, należy przygotować takie składniki jak:

Jak zrobić kremowe purée?

Pyszne purée z dodatkiem sera camembert nie jest trudne do zrobienia. Przepis jest prosty i nie wymaga wielu godzin w kuchni. Przygotowanie jest bardzo podobne do tradycyjnego przepisu. Jest w nim tylko jedna prosta zmiana.

Jak więc zrobić purée z dodatkiem camemberta? Przepis został podzielony na kroki, dzięki którym przygotujecie pyszne i obłędnie kremowe purée ziemniaczane. Będzie smakować jak z najlepszej restauracji.

  • 1. krok – ugotowanie ziemniaków
  • 2. krok – dodanie pokrojonego i pozbawionego białej skórki camemberta, wlanie mleka i doprawienie
  • 3. krok – rozgniecenie ziemniaków praską lub tłuczkiem na gładkie purée

Co zrobić, żeby purée było gładkie i kremowe?

Sekretem dobrego i gładkiego purée jest nie tylko sposób przygotowania. Wszystkie składniki, które wykorzystuje się do przygotowania takich ziemniaków, powinny mieć temperaturę pokojową. Dzięki temu ser camembert i mleko łatwiej połączą się z gorącymi ziemniakami. Purée najlepiej przygotować za pomocą praski do ziemniaków lub tłuczka.

Z czym podawać kremowe purée z camembertem?

Przepyszne purée z ziemniaków z dodatkiem sera camembert to doskonały dodatek do obiadu na co dzień i od święta. Dzięki temu, że przygotowanie jest tak łatwe, można je robić nawet w ciągu zabieganego tygodnia. Tak przyrządzone ziemniaki idealnie łączą się z potrawami mięsnymi. Pasują także do potraw wegetariańskich.

Purée z dodatkiem sera camembert można wzbogacić innymi składnikami, które podkręcą jego smak. Sprawdzi się pieczony czosnek, posiekana natka pietruszki czy szczypta zmielonej gałki muszkatołowej.

SKŁADNIKI

  • 900 g ziemniaki
  • 150 g sera camembert
  • 1/3 szklanki mleka
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ser pokroić na mniejsze kawałki i usunąć białą skórkę. Odstawić, aby nabrał temperatury pokojowej.
  • Obrane ziemniaki przełożyć do garnka i gotować do miękkości. Odcedzić.
  • Do gorących ziemniaków dodać camembert i wlać mleko. Dokładnie rozgnieść praską lub tłuczkiem do ziemniaków.
  • Doprawić solą i pieprzem. Wymieszać.
  • Podawać jako dodatek do obiadu.
Ziemniaki! Dlaczego warto je jeść? Co można zrobić z ziemniaków?
Anna Szulc-Górska
więcej