Ziemniaki gniecione z piekarnika. Chrupka skorupka skrywa cudownie kremowe wnętrze
Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
Chrupiące ziemniaki gniecione z piekarnika to doskonały patent! Są kremowe w środku, chrupkie na zewnątrz i tak dobre, że wprost uzależniające. Jestem wielką fanką pieczonych ziemniaków, które sycą ciało i koją duszę. Polecam gorąco przepis na pieczone ziemniaki gniecione!
SKŁADNIKI
- 12-16 ziemniaków średnich rozmiarów, w przeliczeniu po 3-4 ziemniaki na 1 osobę
- 4 łyżki oliwy lub dobrego oleju
- 4 ząbki czosnku
- 4 łyżki startego parmezanu
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- sól
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ziemniaków z cienką skórką nie obierać, pozostałe obrać.
- Ugotować do miękkości w osolonym wrzątku.
- Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Lekko zgnieść, tak aby ziemniak pękł i zmniejszył się o połowę wysokości. Nie rozgniatać na placek!
- Oliwę wymieszać z czosnkiem przeciśniętym przez praskę.
- Oliwą polać ziemniaki. Posypać solą i wstawić do piekarnika
- Piec w temperaturze 200°C przez 20 minut, następnie przewrócić i piec kolejne 20 minut lub do chwili, gdy ziemniaki będą zrumienione i chrupiące.
- Przed podaniem posypać tartym parmezanem i posiekaną natką pietruszki.
Więcej świetnych przepisów na pieczone ziemniaki
Najlepsze ziemniaki pieczone po portugalsku: chrupiące i pożywne
Ziemniaki pieczone po grecku: tak pyszne, że nie trzeba nic więcej
Pieczone ziemniaki w curry: fenomenalny dodatek do obiadu
Młode ziemniaki pieczone z cytryną: od teraz zapomnicie o gotowanych ziemniakach
Młode ziemniaki z pieczarkami i czosnkiem: ten przepis was zachwyci
Galeria: Co zrobić z gotowanych ziemniaków - 9 przepisów na wczorajsze ziemniaki z obiadu