Pieczone kotlety z gotowanych ziemniaków: przepis na kotlety ziemniaczane z serem

Pieczone kotlety z gotowanych ziemniaków: przepis na kotlety ziemniaczane z serem
Autor: Shutterstock.com Pyszne kotlety ziemniaczane z serem pieczone w piekarniku
łatwy
30 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Chrupiące kotlety z gotowanych ziemniaków z wilgotnym, roztopionym serem w środku... Myślę, że mogłabym zjeść ich tuzin. Wolę piec te kotlety, niż smażyć. Ponieważ w ten sposób mogę upiec ich więcej na raz i nie grozi mi opryskanie olejem całej kuchni. Oto przepis na obłędnie pyzne kotlety ziemniaczane z serem.

Jak zrobić krokiety z pieczonych ziemniaków?

Pełny przepis ze szczegółowymi krokami znajdziesz poniżej. Jednakowoż wyjaśniam:

  • Weź czubatą łyżkę tłuczonych ziemniaków i spłaszcz ją w dłoni. Połóż kostkę sera na środku i owiń ją puree ziemniaczanym. Uformuj w kształt walca.
  • Zanurz kotlecik w przyprawionej mące, następnie w lekko ubitym jajku, a na koniec w bułce tartej wymieszanej z papryką i olejem roślinnym.
  • Ułóż na blasze do pieczenia i piecz w wysokiej temperaturze przez 12-15 minut, aż krokiety się zarumienią.

SKŁADNIKI

  • 2 szklanki (450 g) puree ziemniaczanego - schłodzonego (najlepiej puree ziemniaczane z minimalną ilością śmietany/masła - po prostu tłuczone ziemniaki)
  • 10 kostek 1,5 cm x 1,5 cm sera mozzarella lub cheddar lub innego topliwego lub wegańskiego zamiennika sera
  • ¾ szklanka (90 g) mąki zwykłej pszennej - w razie potrzeby można użyć uniwersalnej mąki bezglutenowej
  • ¼ łyżeczki soli
  • ¼ łyżeczki pieprzu
  • 1 jajko - lekko ubite lub 1 łyżka mąki pszennej rozmącona z 3 łyżkami wody
  • 2 szklanki (100g) bułki tartej panko 
  • ½ łyżeczki wędzonej papryki
  • 1 łyżka oleju roślinnego

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Rozgrzej piekarnik do 200°C. Blachę do pieczenia wyłóż pergaminem (papierem do pieczenia). 
  • Mąkę, sól i pieprz wsyp do miski i wymieszaj Wybij jajko do drugiej miski i lekko ubij. Jeśli nie używasz jajek to rozmieszaj mąkę z wodą i odstaw na 15 minut, aby uwolnić gluten. Następnie w tej mieszaninie maczaj kotlety. 
  • Umieść bułkę tartą w trzeciej misce. Do bułki dodaj wędzoną papryką, a następnie skrop oliwą. Wymieszaj, aby bułka tarta wchłonęła tłuszcz.
  • Weź czubatą łyżkę tłuczonego ziemniaka i spłaszcz ją w dłoni. Połóż kostkę sera na środku i owiń ją puree ziemniaczanym. Uformuj w kształt walca.
  • Zanurz kotlecik w mące, potem w jajku (lub w mące wymieszanej z wodą), a na końcu w bułce tartej, upewniając się, że kotlet jest całkowicie pokryty drobinami bułki. Ułóż na blasze do pieczenia i powtórz to samo z resztą puree ziemniaczanego.
  • Upewnij się, że pomiędzy każdym z kotletów na blasze jest trochę miejsca, a następnie włóż do piekarnika na 12-15 minut, aż kotlety będą złote. Nie przepiecz, bo ser zacznie wyciekać, a krokiety trochę się spłaszczą.
  • Wyjmij z piekarnika i odstaw na kilka minut do ostygnięcia przed podaniem.
Ziemniaki! Dlaczego warto je jeść? Co można zrobić z ziemniaków?
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej