Cudowna sałatka. Super połączenie ziemniaków i tuńczyka

cudowna sałatka
Autor: Shutterstock Cudowna sałatka z ziemniakami i tuńczykiem to pyszna przekąska.
łatwy
30 min
4

Dieta bezglutenowa

Cudowna sałatka smakuje tak, jak się nazywa. To pyszne połączenie ziemniaków, tuńczyka i jajek. Wszystkie składniki scala sos przygotowany na bazie majonezu. Przepis na cudowną sałatkę jest prosty, a jej smak pokocha każdy. Oto przepis na pyszną cudowną sałatkę ziemniaczaną z tuńczykiem.

Jak zrobić cudowną sałatkę?

Przepis na ten przysmak jest prosty i każdy może zrobić tę obłędną sałatkę. Nawet osoby, które dopiero uczą się podstaw gotowania, przygotują ją na piątkę z plusem. Jak więc zrobić pyszną i cudowną sałatkę? Ugotowane ziemniaki kroi się na mniejsze kawałki i miesza z tuńczykiem, czerwoną cebulą oraz ugotowanymi na twardo jajkami. Dodaje się też natkę pietruszki i doprawia solą oraz pieprzem. Wszystkie składniki łączy sos. Robi się go z majonezu z dodatkiem musztardy, soku z cytryny i przypraw. Sałatkę warto wstawić do lodówki, aby wszystkie smaki się połączyły.

Przepis na cudowną sałatkę

  • To łatwy przepis na pyszną sałatkę rybną z ziemniakami i jajkami. Wystarczy kilka bardzo prostych czynności, aby ją przyrządzić.
  • Przygotowanie cudownej sałatki nie zajmuje dużo czasu. Należy jednak pamiętać, aby ziemniaki i jajka ugotować wcześniej, aby ostygły przed krojeniem.
  • Lista składników obejmuje produkty, które są w sklepach bez względu na porę roku. Dlatego pyszną cudowną sałatkę można robić na najróżniejsze okazje lub bez.
  • Do sałatki można wykorzystać produkty, które zostały z innych posiłków. Ziemniaki z obiadu czy jajka ze śniadania doskonale nadadzą się do tego małego dania.

SKŁADNIKI

  • 500 g ziemniaków
  • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
  • 1 cebula czerwona
  • 3 jajka
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • sól, pieprz

  • sos:
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Obrane ziemniaki ugotować w osolonej wodzie do miękkości. Odstawić do ostygnięcia, a następnie pokroić na mniejsze kawałki.
  • Majonez wymieszać z musztardą i sokiem z cytryny. Doprawić solą i pieprzem.
  • Ugotowane na twardo jajka obrać i posiekać.
  • Do miski przełożyć ziemniaki. Dodać jajka, pokrojoną w kostkę cebulę i odsączonego z sosu tuńczyka. Dodać natkę pietruszki i wymieszać.
  • Wlać sos i jeszcze raz wymieszać. Wstawić do lodówki.
  • Podawać schłodzoną.
Ryby morskie – dlaczego warto je jeść?
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej