Cudowna sałatka. Super połączenie ziemniaków i tuńczyka
Dieta bezglutenowa
Cudowna sałatka smakuje tak, jak się nazywa. To pyszne połączenie ziemniaków, tuńczyka i jajek. Wszystkie składniki scala sos przygotowany na bazie majonezu. Przepis na cudowną sałatkę jest prosty, a jej smak pokocha każdy. Oto przepis na pyszną cudowną sałatkę ziemniaczaną z tuńczykiem.
Jak zrobić cudowną sałatkę?
Przepis na ten przysmak jest prosty i każdy może zrobić tę obłędną sałatkę. Nawet osoby, które dopiero uczą się podstaw gotowania, przygotują ją na piątkę z plusem. Jak więc zrobić pyszną i cudowną sałatkę? Ugotowane ziemniaki kroi się na mniejsze kawałki i miesza z tuńczykiem, czerwoną cebulą oraz ugotowanymi na twardo jajkami. Dodaje się też natkę pietruszki i doprawia solą oraz pieprzem. Wszystkie składniki łączy sos. Robi się go z majonezu z dodatkiem musztardy, soku z cytryny i przypraw. Sałatkę warto wstawić do lodówki, aby wszystkie smaki się połączyły.
Przepis na cudowną sałatkę
- To łatwy przepis na pyszną sałatkę rybną z ziemniakami i jajkami. Wystarczy kilka bardzo prostych czynności, aby ją przyrządzić.
- Przygotowanie cudownej sałatki nie zajmuje dużo czasu. Należy jednak pamiętać, aby ziemniaki i jajka ugotować wcześniej, aby ostygły przed krojeniem.
- Lista składników obejmuje produkty, które są w sklepach bez względu na porę roku. Dlatego pyszną cudowną sałatkę można robić na najróżniejsze okazje lub bez.
- Do sałatki można wykorzystać produkty, które zostały z innych posiłków. Ziemniaki z obiadu czy jajka ze śniadania doskonale nadadzą się do tego małego dania.
SKŁADNIKI
- 500 g ziemniaków
- 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
- 1 cebula czerwona
- 3 jajka
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- sól, pieprz
sos:- 2 łyżki majonezu
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Obrane ziemniaki ugotować w osolonej wodzie do miękkości. Odstawić do ostygnięcia, a następnie pokroić na mniejsze kawałki.
- Majonez wymieszać z musztardą i sokiem z cytryny. Doprawić solą i pieprzem.
- Ugotowane na twardo jajka obrać i posiekać.
- Do miski przełożyć ziemniaki. Dodać jajka, pokrojoną w kostkę cebulę i odsączonego z sosu tuńczyka. Dodać natkę pietruszki i wymieszać.
- Wlać sos i jeszcze raz wymieszać. Wstawić do lodówki.
- Podawać schłodzoną.