Kopytka z mielonym mięsem zapiekane w pomidorach. Cały obiad z jednaj blaszki

Kopytka zapiekane z mięsem i pomidorami
Autor: Shutterstock Kopytka zapiekane z mięsem i pomidorami to pyszne danie na codzienny obiad.
łatwy
40 min
4

To danie warto zaplanować dzień wcześniej i od razu ugotować więcej ziemniaków do obiadu. Albo nie planować, a zrobić wtedy gdy zostaną nam ugotowane ziemniaki. Przygotowanie z nich kopytek to nic trudnego, a zapieczenie ich z mięsem i pomidorami w pyszną zapiekankę jest jeszcze łatwiejsze. 

SKŁADNIKI

  • 400 g mięsa mielonego
  • 300 g sera gouda, startego na grubych oczkach
  • 1,5 szklanki passaty pomidorowej
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • sól, pieprz, cukier, oregano, bazylia
  • masło
  • kopytka przygotowane wg tego przepisu
  • liski bazylii i oliwki do dekoracji

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Cebulę i czosnek obieram, cebule siekam w kosteczkę, a czosnek przeciskam przez praskę.
  • Na patelni rozgrzewam niezbyt mocno oliwę, i wrzucam na nią cebulę, gdy zacznie się szklić dodaję czosnek.
  • Gdy czosnek zacznie intensywnie pachnieć wlewam passatę, mieszam przyprawiam do smaku i duszę ok 5 minut, aż sos nieco zgęstnieje.
  • W tym czasie w garnku przesmażam na maśle mięso przyprawione solą i bazylią. Gotowy sos dodaje do mięsa i mieszam.
  • W naczyniu żaroodpornym lub głębokiej blaszce układam warstwami mięso z sosem i kopytka, przesypując każda warstwę tartym serem.
  • Na wierzch zostawiam podwójna warstwę sera. Naczynie wstawiam do piekarnika nagrzanego do 160-170 st.C.
  • Zapiekam ok 15-20 minut aż ser się ładnie rozpuści i zrumieni. Podaję z siekanymi listkami bazylii i czarnymi oliwkami.
Ziemniaki! Dlaczego warto je jeść? Co można zrobić z ziemniaków?

Galeria: Co zrobić z gotowanych ziemniaków - 9 przepisów na wczorajsze ziemniaki z obiadu

Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej