Kopytka z mielonym mięsem zapiekane w pomidorach. Cały obiad z jednaj blaszki
2022-09-07
łatwy
40 min
4
To danie warto zaplanować dzień wcześniej i od razu ugotować więcej ziemniaków do obiadu. Albo nie planować, a zrobić wtedy gdy zostaną nam ugotowane ziemniaki. Przygotowanie z nich kopytek to nic trudnego, a zapieczenie ich z mięsem i pomidorami w pyszną zapiekankę jest jeszcze łatwiejsze.
SKŁADNIKI
- 400 g mięsa mielonego
- 300 g sera gouda, startego na grubych oczkach
- 1,5 szklanki passaty pomidorowej
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula
- sól, pieprz, cukier, oregano, bazylia
- masło
- kopytka przygotowane wg tego przepisu
- liski bazylii i oliwki do dekoracji
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Cebulę i czosnek obieram, cebule siekam w kosteczkę, a czosnek przeciskam przez praskę.
- Na patelni rozgrzewam niezbyt mocno oliwę, i wrzucam na nią cebulę, gdy zacznie się szklić dodaję czosnek.
- Gdy czosnek zacznie intensywnie pachnieć wlewam passatę, mieszam przyprawiam do smaku i duszę ok 5 minut, aż sos nieco zgęstnieje.
- W tym czasie w garnku przesmażam na maśle mięso przyprawione solą i bazylią. Gotowy sos dodaje do mięsa i mieszam.
- W naczyniu żaroodpornym lub głębokiej blaszce układam warstwami mięso z sosem i kopytka, przesypując każda warstwę tartym serem.
- Na wierzch zostawiam podwójna warstwę sera. Naczynie wstawiam do piekarnika nagrzanego do 160-170 st.C.
- Zapiekam ok 15-20 minut aż ser się ładnie rozpuści i zrumieni. Podaję z siekanymi listkami bazylii i czarnymi oliwkami.
Ziemniaki! Dlaczego warto je jeść? Co można zrobić z ziemniaków?